Kristin, zauvek

Radmila Radosavljević

04. 10. 2020. u 19:00

POSLEDNjA klapa životnog filma našeg legendarnog sineaste Gorana Paskaljevića iznenada je "pala" 25. septembra, a njegovih 18 igranih filmova koji su mu doneli svetske nagrade, slavu i poštovanje ostaju za njim kao znak pored puta kojim je prošao i on i ljudi o kojima je pričao.

Кристин, заувек

Foto Tanjug

Iza njegovog privatnog života ostala su tri znaka - dvojica sinova iz dva braka, Vladimir i Petar, i jedna od najlepših ljubavnih priča sa Francuskinjom Kristin Žente, njegovom trećom suprugom, sa kojom je proživeo 27 godina. Susret Paskaljevića i Kristin podseća na uzbudljiv filmski scenario - ona je bila jedan od organizatora festivala u Laonu, i predsednik festivala joj je rekao da mora da nađe reditelja filma, remek-dela "Tango argentino", koji je 1992. video u Veneciji. Paskaljevićev telefon u Beogradu pronašla je u katalogu Venecijanskog festivala, i naredna tri meseca bezuspešno je pokušavala da stupi u kontakt s njimo. Na kraju, uz pomoć Gabrijele Tane, koja je bila koproducentkinja njegovog novog filma "Tuđa Amerika", Kristin je ugovorila njegov dolazak na festival.

"Stigao sam u Laon, i odmah me je, što uopšte nije ličilo na mene, više zainteresovala Kristin, nego sam festival. Bio sam vrlo uzbuđen, kao srednjoškolac koji naslućuje da bi mogla da mu se desi velika ljubav. Znajući da sam Srbin, Kristin me je vodila u laonsku katedralu da vidim jednu od naših najlepših i najvažnijih ikona za koju se veruje da je čudotvorna, Sveto lice iz 12. veka. Druženje sa njom tih dana ličilo mi je na svetlost koja je iznenada obasjala moj život, u senci su ostale i tri pobedničke nagrade koje je u Laonu dobio moj film. Imao sam utisak da Kristin sve mogu da ispričam o sebi, i da će ona to umeti da prihvati i da razume. Očarala me je, bio sam oduševljen, osećajući duboko da je ona prava i najveća ljubav mog života. Kada sam otišao iz Laona neprestano sam je zvao telefonom, noću, iz Amerike, samo da joj čujem glas", govorio je Paskaljević za naš list u retkim izjavama o svom privatnom životu.

POSVETA "MONDA"

NAJUTICAJNIJI francuski list "Mond", kao i drugi vodeći mediji u inostranstvu, opraštaju se od velikana koji je dobio najveća svetska priznanja. Na svojim kulturnim stranama, u velikom tekstu o "vitezu sedme umetnosti", kritičar "Monda" se osvrće na njegovo školovanje na Praškoj akademiji i čitavu karijeru, i izdvaja Paskaljevića kao najvažnijeg autora koji je uz Aleksandra Sašu Petrovića, Dušana Makavejeva i Kusturicu, obeležio evropski film.

Njihov sledeći susret takođe je bio filmski - pozvao je da dođe u London na večeru. Videći tada Kristin prvi put pored Paskaljevića, Dan Tana, njegov veliki prijatelj, rekao mu je: "Gorane, ova žena će te pratiti do kraja života."

Venčanje je bilo u Parizu 1995, kumovi su bili kritičar Pjer-Anri Delo i naš slavni glumac Predrag Miki Manojlović, a "potvrđeno" je u crkvi Svete Ružice na Kalemegdanu. Njihova privrženost ušla je među simbole najvećih ljubavnih priča. Kao što je rekao Dan Tana, pratila ga je do kraja - Kristina je držala Gorana za ruku i govorila mu koliko ga voli dok je u bolnici u Parizu odlazio među nebeske velikane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri