UPOZORENJE ZA KUPCE U SRBIJI: Ako kupujete hranu onlajn obratite pažnju - pojavili se lažni prodavci

E. B. TALIJAN

06. 05. 2021. u 11:15 >> 11:55

POTROŠAČI koji hranu kupuju preko interneta, to treba da čine isključivo od legalnih i registrovanih onlajn trgovaca koji imaju i svoju službu za dostavu. U 90 odsto slučajeva kod prehrambenih namirnica koje se prodaju na ovaj način, dešava se da je istekao rok trajanja. Ovo tvrdi predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, Goran Papović.

УПОЗОРЕЊЕ ЗА КУПЦЕ У СРБИЈИ: Ако купујете храну онлајн обратите пажњу - појавили се лажни продавци

Arhiva

- Na sajtovima koji to prodaju nelegalno, nikada nećete videti da li je rok istekao ili je pred istekom roka upotrebe, samo se vidi lepa slika i to jeste glavni problem - naglašava Papović. - Potrošači treba da budu oprezni bilo koju vrstu robe da kupuju preko interneta, jer je nelegalna onlajn prodaja uzela maha. Mi smo objavili listu od više od 300 lažnih prodavaca putem interneta, i mada onih koji prodaju hranu ima manji broj, mogu da izazovu ozbiljne posledice.

Samo kupovinom kod registrovanih trgovaca kupac štiti svoje zdravlje i stiče pravo da vrati proizvod i prijavi prekršaj. Ako se desi da robu kojoj je istekao rok trajanja potrošač pazari na crno, onda nema mogućnosti da se bilo ko sankcioniše.

S druge strane, postoje legalne radnje, poznate pod nazivom "autlet fud", koje jeftinije prodaju ispravnu robu pred istek roka trajanja. U Srbiji još uvek zvanično nema takvih prodavnica, ali se ovakva roba nudi putem pojedinih, retkih sajtova i profila na društvenim mrežama. Međutim, cene nisu značajnije povoljnije od onih koje se mogu naći u trgovinskim lancima. Megamarketi imaju praksu da, uglavnom prehrambene namirnice, prodaju na akciji pred istek roka trajanja.

Koncept autlet prodavnica hrane je nešto drugačiji, taj rok pred istek je duži, a cene su nekad niže i do 90 odsto. Ovakve radnje u svetu već dugo postoje, a u regionu - od 2017. godine. Na našem tržištu, kupovinom na sajtovima koji jeftinije prodaju proizvode pred istekom roka, još uvek se ne mogu ostvariti značajnije uštede, kao što to, na primer, mogu potrošači u banjalučkom marketu autlet hrane.

Jedan domaći onlajn trgovac oglašava za 15 do 45 odsto jeftiniju prodaju proizvoda čiji rok trajanja ističe u narednih 30 do 90 dana. Tako 100 grama mlečne bele čokolade poznatog proizvođača košta 95 dinara, u odnosu na redovnu cenu koja je 159 dinara. Italijanska testenina od pirinča i kukuruza u pakovanju od 250 grama, može se kupiti na sniženju za 156 dinara, umesto za 275 dinara. U Banjaluci, u autlet fud marketu, koji je otvoren 2019. godine, 100 grama poznate čokolade sa lešnicima košta 69 dinara, kilogram čajne kobasice 450 dinara, a 500 grama sladoleda je 160 dinara, kada se njihova valuta konvertuje u dinare.

Jeftinija prodaja proizvoda pred istek roka, tema je polemike na društvenim mrežama, a učesnici, uglavnom, smatraju da veliki trgovinski lanci na srpskom tržištu uvoze i prodaju upravo takve proizvode, samo sa novim etiketama.

MORA DA BUDE NAVEDENO

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije kažu da je u skladu sa zakonom da se artikli pred istekom roka trajanja nude na tržištu po sniženim cenama, ali da to mora da bude jasno naznačeno.

- Trgovci mogu da prodaju robu po punoj ceni sve dok je u roku upotrebe, ali ukoliko je proizvod na akciji zbog skorog isteka roka, onda to mora da bude navedeno - objašnjava Mladen Alfirović iz NOPS-a. - U tzv. fizičkim prodavnicama, takav proizvod mora da bude jasno obeležen i izdvojen, sa naznakom šta je razlog sniženja. Uglavnom se prehrambene namirnice prodaju na ovakvim akcijama.

KOD LEGALNIH MALO NEPRAVILNOSTI

POLjOPRIVREDNA inspekcija je tokom prošle i u prvom kvartalu ove godine, u legalnim prodavnicama utvrdila mali procenat nepravilnosti koji se odnosi na prodaju prehrambenih namirnica sa isteklim rokom trajanja, i to kod malih trgovaca.

- U pitanju su bili čips, krekeri, napolitanke i čokoladni proizvodi - navode u inspekciji. - Izdato je rešenje o zabrani prometa, a trgovac je odmah povukao hranu sa tržišta i obavestio Ministarstvo. Za ovu vrstu prekršaja Zakonom o bezbednosti hrane propisane su visine kazni, koje određuje sudija.

U nadležnosti poljoprivredne inspekcije nije kontrola nelegalnih prodavnica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ŽENA I DEVOJAKA U NAUCI: Prilika za promovisanje i priznavanje njihove uloge i značaja