MALI NAJAVIO REBALANS BUDŽETA: Neophodan za nastavak borbe protiv virusa korona i rast privrede

Tanjug

19. 04. 2021. u 14:22

REBALANS budžeta za 2021. godinu sprovodi se kako bi država nastavila borbu protiv pandemije izazavne virusom korona, podstakla privredni rast i umanjila negativne posledice krize po građane i privredu, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

МАЛИ НАЈАВИО РЕБАЛАНС БУЏЕТА: Неопходан за наставак борбе против вируса корона и раст привреде

Siniša Mali / Foto Ž. Knežević

Govoreći na sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Mali je rekao da će se ove i naredne nedelje pred poslanicima naći 12 zakonskih rešenja iz oblasti Ministarstva finansija, a da je jedan od njih Rebalans budžeta.

Rebalansom je, ističe Mali, izdvojen novac za realizaciju trećeg paketa mera podrške građanima i privredi koji je, podseća, vredan 257 milijardi dinara.

Mali naglašava da se država odlučila za treći paket mera podrške, jer su se, ističe, prethodna dva koja su sprovedena prošle godine pokazala dobro - sačuvana su radna mesta, proizvodni pogoni, a pad BDP-a je bio najmanji u Evropi.

I treći paket mera je, ukazuje, usmeren na pomoć građanima i privredi, a posebno je, kako kaže, fokusiran na one sektore koji su najviše pogođeni krizom.

Navodi da su neke od mera iz trećeg paketa pomoći - tri puta po pola minimalca za sva mirko, mala, srednja preduzeća i preduzetnike, 600 evra po autobusu za prevoznike u narednih šest meseci, pomoć gradskim hotelima 350 evra po krevetu i 150 evra po sobi.

Zaposelni u turističkim agencijama, turistički vodiči, rent-a-car agencijama, ugostiteljstvu, ali i samostalni umetnici dobiće, ukoliko poslanici usvoje Rebalans budžeta, dva puna minimalca.

Kada je reč o direktnoj pomoći građanima, trećim paketom mera predviđena je pomoć za građane na KiM i to 100 evra za sve odrasle i decu, a 200 evra za nezaposlene punoletne građane.

Pomoć će se realizovati u saradnji sa Kancelarijom za KiM i građani iz južne srpske pokrajine neće morati da se prijavljuju za tu pomoć.

Pomoć od 60 evra dobiće svi punoletni građani Srbije koji se prijave u perodu od 28. aprila do 15. maja na portalu Poreske uprave. Prvi deo od 30 evra biće na računima građana u maju, a drugi u novembru.

Takođe, treći paket predviđa pored 60 evra i dodatnih 50 evra za penzionere i dodatnih 60 evra za nezaposlene punoletne građane koji su bili registrovani na birou u četvrtak.

Mali podseća da treći paket podrazumeva i pomoć privredi kroz dve garantne šeme, jedna je produžetak prošlogodišnje, a druga je nova za ona preduzeća koja su u većim finansijskim problemima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)