PROSEČNA PLATA U DECEMBRU 562 EVRA: Čeka nas ekonomski oporavak

Tanjug

01. 03. 2021. u 10:43

ПРОСЕЧНА ПЛАТА У ДЕЦЕМБРУ 562 ЕВРА: Чека нас економски опоравак

Struju ćemo u proseku plaćati 122 dinara mesečno više

DIREKTOR Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je danas da je u odnosu na novembar zabeležen skok prosečne plate u decembru 2020. i da se poslednjeg meseca u godini uvek beleži skok, dok se u januaru može očekivati da će plata biti nešto niža.

Kovačević navodi da je taj skok bio za oko 8,5 odsto, a razlozi su, kaže, što je došlo do povećanja plata u javnom sektoru.

"Povećane su plate u zdravstvu, 6,6 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine. U lokalnim javnim preduzećima, čak za 6,8. Ukupno povećanje u javnom sektoru bilo je 4,3 posto", istakao je Kovačević za RTS.

Naveo je da je u privatnom sektoru zabeleženo povećanje za 10 odsto, ali da je to zbog toga što poslodavci u decembru isplaćuju iznose koji su veći od uobičajene plate.

"U januaru se može očekivati da će plata biti nešto niža. Ona je dostigla 562 evra po zvaničnom kursu (neto 66.092 dinara), ali ti skokovi se neće ponavljati do sledećeg decembra, ali će plata rasti shodno rastu BDP-a i primeni povećanja u javnom sektoru koja takođe slede", istakao je Kovačević.

Dodao je da će plata u javnoj administraciji od aprila biti povećana za tri odsto i da je moguće da će biti još povećanja zarada u javnom sektoru.

"U privatnom sektoru, koji je dominantan, gde su plate rasle i u ovoj godini pandemije, verovatno je da će nastaviti da rastu, s obzirom da će se zapravo 2021. godine najverovatnije odvijati oporavak. Rast će biti negde oko pet, šest odsto. Pet posto ako verujemo prognozama MMF-a", naglasio je Kovačević.

Ocenio je da će ekonomskog oporavka od posledica pandemije biti i u zemljama okruženja, ali i u svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)