NIJE BOROV MED VEĆ ŠEĆERNI SIRUP: Inspekcijske službe primorale proizvođače da menjaju deklaraciju na proizvodima

J. Su.

18. 02. 2021. u 14:31

BOROV med ne postoji. Ipak, dok nadležne inspekcijske službe nisu reagovale, turisti na Zlatiboru, Kopaoniku, Tari, ali i u drugim planinskim centrima, godinama su bili meta prevare proizvođača običnog šećernog sirupa, koji su prodavali kao "borov" med.

НИЈЕ БОРОВ МЕД ВЕЋ ШЕЋЕРНИ СИРУП: Инспекцијске службе приморале произвођаче да мењају декларацију на производима

Ilustracija / Foto Depositphotos

Posle inspekcije Ministarstva poljoprivrede, proizvođači su prinuđeni da ovaj šećerni proizvod deklarišu po pravilu, kao borov sirup. Na ovim teglama ne sme da se nađe ništa što može da asocira na pravi med, koji prave pčele.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da ovi proizvodi nisu zdravstveno nebezbedni, već da nisu deklarisani na pravi način.

- Inspekcija im je naredila samo da promene etikete i da ne stavljaju ništa što bi moglo da dovede u zabludu kupce, da pomisle od šećernog sirupa da je med - objašnjavaju u resornom ministarstvu. - Sve što nije bezbedno povlači se iz prometa.

Kako kažu u Savezu pčelarskih organizacija, građani su decenijama bili obmanjivani da se radi o borovom medu, kojeg u našoj zemlji uopšte i nema.

- Borove medljike ima vrlo retko i u minimalnim količinama, jednom u više godina - kažu u SPOS. - Zbog toga su, međutim, neobavešteni posetioci Zlatibora, pojeli ogromne količine lažnog "borovog meda" prethodnih godina. Nadležni su počeli da suzbijaju falsifikate meda na tržištu.

TEGLE BEZ SAĆA I PČELE

U MINISTARSTVU poljoprivrede kažu da to nije med, već je po sastavu sirup od mladih borovih iglica. One se kuvaju u šećernom sirupu, pa se dobije tamna boja.

- Glavna stvar je što potrošači to ne vide i ne prepoznaju šta je, naročito kada prodavci na njega nalepe etiketu sa saćem ili pčelom - govore u resornom ministarstvu. - To je onda prevara, jer prodaju kilogram šećera, a ne med. Uz to, ovaj proizvod se prodaje i onlajn.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)