ZA TRI DANA PRIJAVA ZBOG MEDA: Kupci se na kvalitet žale inspekciji i Savezu pčelarskih organizacija, očekuju se rezultati za 160 uzoraka

J. Subin

11. 02. 2021. u 11:18

SAVEZ pčelarskih organizacija Srbije je za poslednja tri dana primio više od 500 prijava sumnjivog meda u prodavnicama i sve su ih prosledili Upravi za veterinu. Inače, ispektori su u poslednjoj akciji uzeli 160 uzoraka meda i uskoro se očekuju i rezultati analiza. Među prvima koji su "pali" bili su falsifikatori iz sela Vučak kod Smedereva i firma "Med hani", kao i Poljoprivredno gazdinstvo "Vučenović" iz Sremske Mitrovice.

ЗА ТРИ ДАНА ПРИЈАВА ЗБОГ МЕДА: Купци се на квалитет жале инспекцији и Савезу пчеларских организација, очекују се резултати за 160 узорака

Novosti

- Akcija inspekcije već donosi prve rezultate - istakao je Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS. - U kompaniji "Med hani" iz Vučaka kod Smedereva utvrđeno je značajno prisustvo šećera poreklom od šećerne trske i kukuruza što je dokaz da je reč o falsifikovanom medu. To je utvrđeno superanalizom. Zadovoljni smo brojem prijava, a nastavićemo da ih primamo u kontinuitetu i da ih prosleđujemo Upravi za veterinu. Ministar poljoprivrede najavio je intenzivan rad inspekcija i biće veoma zanimljivih rezultata. U slučaju otkrivanja meda falsifikovanog šećerom ima i dela utaje poreza i enormne zarade. Porez na med je 10 procenata, a na šećer je dosta veći. Cena šećera je 70 dinara, a kada ga plasiraju kroz med to bude zarada od deset puta na šećeru.

Kako su nam rekli u Ministarstvu poljoprivrede, inspekcija je prošle godine, u redovnoj kontroli i po prijavi, uzela ukupno 104 uzorka, od kojih je pet bilo neispravno.

- Uz redovne kontrole idu i akcijske, ali i monitoring - objašnjavaju u resornom ministarstvu. - Akcije se sprovode tokom cele godine. A kada govorimo o redovnim kontrolama, one se rade najviše na osnovu procene rizika i troškove analiza snosi proizvođač. Jedna analiza može da košta i do 30.000 dinara.

Kada se kontroliše med, inpekcije uglavnom "češljaju" velike proizvođače. Tamo gde se uoče problemi, oni su pod strožom lupom nadležnih inspekcijskih službi.

- Prošla godina je bila loša za pčelare i po pravilu posle takvih rezultata pojavljuje se mnogo falsifikovanog meda na tržištu - govori Živadinović.

PROBLEM SA TENDERIMA

NABAVKA meda preko tendera predstavlja veliki problem, smatraju u SPOS. Tu je bitna niska cena, a ne kvalitet, pa pravi pčelari sa dobrim medom nemaju šanse.

- Jedino rešenje bi bilo da se med kontroliše prilikom isporuke po tenderu - ističe Živadinović. - Da se pošalju uzorci na analize kao neka vrsta samokontrole da bi se znalo kakav se med isporučuje vrtićima i školama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu