JAPANSKI AMBASADOR TAKAHIKO KACUMATA: I "Nidek" razmišlja da ulaže u Srbiji

Jelena Subin

31. 01. 2021. u 11:21

U SRBIJI trenutno posluje oko 30 japanskih kompanija. Među njima je i "Tojo Tajers" u Inđiji. To je ujedno i najveća direktna investicija Japana, sa gotovo 400 miliona evra.

ЈАПАНСКИ АМБАСАДОР ТАКАХИКО КАЦУМАТА: И Нидек размишља да улаже у Србији

Foto Ambasada Japana

Ovaj trend stvoren je naporima Srbije da sprovede društveno-ekonomske reforme, uključujući promociju boljeg poslovnog okruženja za strane kompanije. Srbija je zaključila sporazume o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, Turskom, Rusijom, pa to dovodi do pristupa velikim regionalnim tržištima.

Ovako, u razgovoru za "Novosti", prvom za srpske medije otkako je stupio na dužnost, o investicijama i odnosu između Srbije i njegove države, govori ambasador Japana u našoj zemlji Takahiko Kacumata.

* Koliko je Srbija važan strateški partner za Japan?

- Inicijativu za saradnju pokrenuo je premijer Abe Šinzo, u januaru 2018. Cilj je bio da podrži socijalno-ekonomske reforme u zemljama Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, na putu pristupanja EU. Japan promoviše inicijativu realizujući projekte u raznim oblastima, korisnim za dalji razvoj zemalja, ali i jačanjem dijaloga sa tim zemljama. Japan, takođe, olakšava regionalnu saradnju deleći svoje znanje i iskustvo, o zajedničkim pitanjima u regionu. Odnos Japana i Srbije ima dugu istoriju. Sledeće godine dve zemlje proslaviće 140 godina prijateljstva. U istoriji smo se ponekad suočavali sa teškim situacijama. Tu spadaju razorni zemljotres u Istočnom Japanu 2011. godine, velike poplave u Srbiji 2014. i širenje koronavirusnih infekcija od 2020. Kada su se Srbija i Japan, međutim, suočile sa tako teškim situacijama, mogli smo da pomognemo jedni drugima, na osnovu međusobnog poverenja. Nadam se da Japan i Srbija mogu da ojačaju naš odnos u budućnosti.

ZASAD VIDEO VOJVODINU

* NA dužnost ste stupili 11. decembra prošle godine, koliko ste do sada uspeli da vidite i upoznate našu zemlju?

- Srećom, već sam imao neke mogućnosti da putujem po Srbiji. Posetio sam Inđiju, na svečanoj ceremoniji otvaranja fabrike "Tojo Tajers", a takođe sam bio u Golubincima, u poseti farmi duvana. Oni su dobavljači kompanije JTI, koja je prva japanska firma koja je uložila u Srbiji. Na putu do ovih vojvođanskih mesta, video sam prelepe pejzaže prigradskih okruga sa tradicionalnom arhitekturom. Nadam se da ću tokom svoje misije ovde moći da obiđem što više gradova i sela.

* Poslednjih godina Srbija predstavlja važno tržište za japanske privrednike. Da li su u planu nove investicije?

- Svestan sam da "Nidek", vodeća svetska kompanija za proizvodnju motora, priprema projekat u Srbiji, ali nisam u poziciji da prejudiciram ovu poslovnu odluku. Generalno, ulaganja u Srbiji iz Japana naglo se povećavaju poslednjih godina. Raste i broj upita koje dobijamo od japanskih kompanija o poslovanju u vašoj zemlji. Nadam se da Japan i Srbija mogu da ojačaju ekonomske odnose čak i u teškim vremenima pandemije. Srbija, takođe, stranim investitorima može da ponudi lak pristup radnoj snazi, sa konkurentnim troškovima i kvalitetne ljude sa visokim nivoom obrazovanja. Moram da napomenem i vrhunsku diplomatiju dveju zemalja poslednjih godina. Tu je poseta premijera Abea 2018. i ministra spoljnih poslova Konoa 2019. Srbiji. Uz to, premijerka Ana Brnabić bila je u Japanu iste godine. To je snažna pokretačka snaga promocije našeg ekonomskog partnerstva.

Foto Ambasada Japana

* Posle 37 godina ponovo ste u Beogradu, kako vam se čini srpska prestonica danas?

- Beograd, kada sam ga posetio prvi put u leto 1984. godine, bio je glavni grad bivše Jugoslavije. Tada sam, kao mladi japanski diplomata, bio impresioniran veličanstvenim pejzažom, zelenim brdima i tvrđavom na mestu gde se reka Sava uliva u Dunav. Još se sećam srdačnog gostoprimstva ljudi. Kao što možete da zamislite, srećan sam i zadovoljan što sam ponovo ovde, ali sada kao ambasador Japana. Iskreno govoreći, moji prvi utisci, posle toliko godina, jesu da se ovaj grad i njegovi ljudi uopšte nisu promenili. Naravno, Beograd sada izgleda daleko modernije, ali i dalje postoje ostaci bogate domaće kulture, poput čuvene "kafane", moderne umetnosti i istorijskog nasleđa. Beograđani su i dalje vrlo srdačni i ljubazni. Srpska kulinarska kultura je nešto što me privlači i šteta je što zbog mera povezanih sa kovidom još nisam uspeo da isprobam poznate specijalitete u lokalnim restoranima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)