NOVI ARANŽMAN SA MMF: Najvažnija reforma plata u javnim preduzećima

Novosti online

27. 01. 2021. u 18:36

НОВИ АРАНЖМАН СА ММФ: Најважнија реформа плата у јавним предузећима

Foto Arhiva

PRIMENA novog aranžmana koji će Srbija potpisati sa Međunarodnim monetarnim fondom bi mogla da počne već polovinom ove godine.

Ministar finansija Siniša Mali i šef misije MMF-a Jan Kes Martejn usaglasili su se da bi i dve revizije, koje se obavljaju u toku godine, mogle da se rade svakog juna i decembra dok traje aranžman.

U onlajn razgovoru, u kome je učestvovao i stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa, dogovoreno je da će se sa predstavnicima MMF-a u narednih dva do tri meseca pregovarati o sadržaju novog aranžmana.

Ministar Mali je istakao da će se ovim programom nastaviti sa sprovođenjem strukturnih reformi, kao što su reforma plata u javnom sektoru, reforma javnih preduzeća, fiskalna pravila i reforma tržišta kapitala. On je podsetio da je Srbija u poslednje dve i po godine, koliko je trajao prethodni aranžman, ispunila skoro sve planirane ciljeve - uspostavljena je takozvani švajcarska formula za usklađivanje penzija, formirana Komisija za sprovođenje kapitalnih investicija i usvojena Uredba o upravljanju kapitalnim projektima.

Takođe su razdvojene osnovne i sporedne delatnosti u okviru Poreske uprave, a smanjen je broj organizacionih jedinica u njoj tako da je ova uprava sada efikasnija. Uspostavljena je i jedinica u okviru Ministarstva finansija koja se bavi fiskalnim rizicima, prodat je prvi paket problematičnih potraživanja banaka u stečaju i objavljen poziv za prodaju drugog i poslednjeg paketa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)