TRI PREDUZEĆA PONUĐENA NA PRODAJU: Ministarstvo privrede radi na strateškom aktu

E.B.T.

14. 01. 2021. u 15:10

U toku su tri javna poziva za prodaju kapitala preduzeća u privatizaciji i to za "Krušik - plastika" AD Osečina, "VPD Smederevo" DOO i "Ribarsko gazdinstvo" AD Beograd, a u međuvremenu nadležni intezivno rade na strateškom aktu kojim će se regulisati politika državnog vlasništva.

ТРИ ПРЕДУЗЕЋА ПОНУЂЕНА НА ПРОДАЈУ: Министарство привреде ради на стратешком акту

Foto: Printscreen

U Ministarstvu privrede objašnjavaju da je glavni cilj tog strateškog dokumenta ekonomično i optimalno upravljanje privrednim društvima čiji je vlasnik Republika Srbija.

-To će se realizovati kroz centralizovanje vlasničkih odgovornosti i nadležnosti, zatim razvoj doslednog okvira za vlasništvo i upravljanje primenjivog na sva državna preduzeća, kao i korporativizaciju javnih preduzeća - preciziraju u nadležnom Ministarstvu.

Oni ističu da će raditi na prevazilaženju problema koji su se pojavljivali u dosadašnjoj praksi, i to pre svega kroz izradu analize stanja, identifikovanje problema i uspostavljanje jedinstvenog sistema za upravljanje u državnim preduzećima. Državna preduzeća podrazumevaju sva privredna društva u kojima je Republika Srbija vlasnik, uključujući i javna preduzeća.

Kada je reč o privatizaciji, nakon privremenog usporavanja privatizacionih aktivnosti u 2020. godini usled pandemije korona virusa, Ministarstvo privrede očekuje da će se u ovoj godini popraviti tržišni uslovi i da će se ubrzati postupak privatizacije.

Podsećaju da je Ministarstvo privrede u prethodnom periodu aktivno radilo na smanjenju broja preduzeća u privatizaciji i da je taj broj smanjen sa preko 560 preduzeća na 79, koliko se trenutno nalazi u privatizacionom portfelju. Od toga, za oko 20 postoje svi uslovi da se objavi javni poziv.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna