53 MILIJARDE DINARA ZA AGRAR: Vlada Srbije usvojila uredbu o podsticajima u poljoprivredi za 2021.

J. Su.

29. 12. 2020. u 11:58

DRŽAVA je za sledeću godinu izdvojila 53 milijarde dinara za dodelu subvencija u poljoprivredi.

53 МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА ЗА АГРАР: Влада Србије усвојила уредбу о подстицајима у пољопривреди за 2021.

Tanjug

Ovu uredbu danas je usvojila Vlada Srbije.

Kako je rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, vrednost podsticaja za sledeću godinu je oko 470 miliona evra. One će biti iste kao i ove godine, ali će biti uvedeni neki novi modeli.

- Idemo na neke nove sektore, kao što su vinarstvo i vinogradarstvo, a imaćemo konkurse i za agroturizam i destilerije - kazao je Nedimović. - U martu će biti novih poziva za podsticaj mladih u poljoprivredi, koji predviđa dodelu 50 odsto granta, 40 odsto kredita, a 10 odsto učešće sopstvenih sredstava. Ta sredstva su namenjena mladima, naročito u devastiranim područjima, kao što su u istočnoj i južnoj Srbiji. Najpre za nabavku mehanizacije i opreme u povrtarstvu, voćarstvu i stočarstvu.

Inače, u voćarstvu i povrtarstvu, ove godine je bio rekordan izvoz, od oko milijardu evra, i tu prednjače proizvođači maline. Prema rečima ministra, cilj je da se podigne vinogradarstvo, tako da svake godine bude od 600 d0 800 hektara novih vinograda.

- Trenutno se pregovara sa Evropskom komisijom o realizaciji IPARD 3 programa, koji će najvećim delom biti za razvoj seoske infrastrukture - govori Nedimović. - Očekujem da do 2022. godine započenemo realizaciju programa. Uz to, ova godina je bila ekstremno dobra za najveći broj poljoprivrednih kultura, i ostvaren je rast veći od pet odsto, u odnosu na 2019., koja je bila rekordna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća