HOĆE LI BITI TREĆE PAUZE U OTPLATI: Sve više se spekuliše o potrebi za još jedan moratorijumom

B. Ca.

11. 12. 2020. u 14:55

POSLEDNJIH dana se sve više spekuliše o još jednom, trećem moratorijumu na otplatu kredita.

ХОЋЕ ЛИ БИТИ ТРЕЋЕ ПАУЗЕ У ОТПЛАТИ: Све више се спекулише о потреби за још један мораторијумом

Foto Tanjug

Kako se najnoviji talas epidemije odužio, sve češće se čuju nagađanja o novom zastoju u otplati rata. U Narodnoj banci Srbije kažu da prate situaciju u finansijskom sektoru i preduzimaju aktivnosti za ublažavanje efekata krize izazvane virusom korona, ali niti potvrđuju, niti demantuju da li će biti nove stanke.

- Ističemo da NBS kontinuirano i pažljivo prati situaciju u finansijskom sektoru i nastavlja da preduzima sve potrebne aktivnosti kako bi se održalo nesmetano funkcionisanje domaćeg finansijskog sistema i privrede - rekli su nam iz NBS.

Olakšice i novi zajmovi

U NBS kažu, među olakšicama za građane su i reprogramiranje obaveza, mogućnosti refinansiranja ili promene datuma dospeća poslednje rate potrošačkih, gotovinskih i ostalih kredita, zatim produžetak roka otplate stambenih kredita, olakšan pristup stambenim kreditima.

Kada je reč o dužnicima iz sektora privrede, NBS je delovala u uspostavljanju garantne šeme za pomoć privredi, kao i podrške još povoljnijem dinarskom finansiranju kroz tu šemu.

- Dodatno, analiziraju se efekti svih do sada preduzetih sveobuhvatnih mera i s tim u vezi istakli bismo da odluka o eventualnom uvođenju još jednog moratorijuma zavisi od brojnih faktora. Javnost će, kao što je to bio slučaj i do sada, biti blagovremeno informisana o svim aktivnostima NBS.

U pojedinim bankama se može čuti da ima naznaka za očekivanje i trećeg moratorijuma na otplatu kredita, koji ne mora nužno biti isti kao dva prethodna, ali da se ne može očekivati da njegova primena počne pre početka sledeće godine.

U NBS podsećaju da je centralna banka od nastupanja vanredne zdravstvene situacije u zemlji, u skladu sa svojim nadležnostima preduzela brojne aktivnosti kako bi pomogla građanima, privredi i očuvanju stabilnosti finansijskog sistema. Tako su dužnicima banaka i davalaca finansijskog lizinga omogućena dva moratorijuma. To su martovski u trajanju od najmanje tri meseca i julski koji se odnosio na rate koje su dospevale između 1. avgusta i 30. septembra, kao i obaveze dospele u julu, koje dužnik nije izmirio. Prvi je iskoristilo 91 odsto dužnika, a drugi 82 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Aleksandar

11.12.2020. 15:22

Sramota je da NBS ne reaguje, kada je ovaj treći talas korone u Srbiji najgori. Privreda je u velikom problemu, narod od straha mnogo manje kupuje, a plus je i proizvodnja problem jer su brojni radnici bolesni. Bukvalno banke rade protiv sebe, a ionako su zatrpane tužbama ua obradu kredita, preko 80 000 tužbi, koje građani glatko dobijaju na sudu, i naplate u proseku 4 000 e od banke sa kamatama.