KAKO NAS VARAJU TRGOVCI? Svaki deseti popust - laž, kazne i do 2 miliona, a evo šta građani treba da urade

E. B. T. - Z. R.

02. 12. 2020. u 14:00

POSLEDNjI "crni petak" je, osim kršenja epidemioloških mera, u žižu javnosti dospeo i zbog "lažnih popusta".

КАКО НАС ВАРАЈУ ТРГОВЦИ? Сваки десети попуст -  лаж, казне и до 2 милиона, а ево шта грађани треба да ураде

Foto K. Mihajlović

Cene mnogih proizvoda su pre akcijskog sniženja naglo podignute, a onda spuštene kako bi se prikazao prividan popust. Mada ovakvo ponašanje predstavlja prekršaj, opet se ponovila stara praksa trgovaca.

U Ministarstvu trgovine kažu da su od početka godine, u 400 inspekcijskih nadzora kontrolisali organizovanje i oglašavanje akcija i sezonskih sniženja i to pretežno odeće i tehničke robe. U 47 kontrola utvrdili su povrede propisa i sudu podneli zahteve za pokretanje prekršajnog postupka. Primili su i tri predstavke za "crni petak", i to u odeljenjima tržišne inspekcije u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Foto K. Mihajlović

- Zbog kratkog roka, zasad ne možemo da kažemo koji su ishodi u postupanju po ovim prijavama. Prošle godine ih je bilo pet - navode u resornom ministarstvu. - Zakonom o trgovini je zabranjeno oglašavanje prividnog sniženja cene, to jest oglašavanje sniženja ako je ranija cena neistinito prikazana ili je roba bila ponuđena po ranijoj ceni u zanemarljivo kratkom periodu. Najveći procenat sniženja može da se navede ukoliko se odnosi na najmanje jednu petinu robe u asortimanu trgovca.

KAZNE DO DVA MILIONA

U RESORNOM ministarstvu ističu da je Zakonom o trgovini propisana prekršajna odgovornost u slučaju da se trgovac ne pridržava uslova za nuđenje i oglašavanje sniženja cena. Za utvrđenu nezakonitost, sledi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv trgovca. Kazna može biti od 500.000 do dva miliona dinara za pravno lice, kao i 50.000 do 150.000 za odgovorno lice.

- Građani mogu da prijave nepravilnosti ne samo direktno inspekciji, već i preko Kontakt centra na broj telefona 011-6350-322.

Božidar K. je uporedio oglašene popuste nekoliko laptopa 1. novembra i 27. novembra, na "crni petak" u ponudi "Gigatrona". Jednom od njih, maloprodajna cena je prvog dana tog meseca bila 177.779 dinara, a mogao se pazariti onlajn za 159.999 dinara. Potrošači su na "crni petak" dobili ponudu da ga kupe za 158.529 dinara, a napisano je da mu je maloprodajna cena 211.109 dinara i da je proizvod na popustu od 25 odsto!

Foto: Printskrin

 

- Tačno je da se desila izmena maloprodajne cene 20 dana pre aktuelne akcije na nekoliko proizvoda od ukupno 2.573 koja su bila na sniženju, ali smo odmah reagovali i svim kupcima smo u direktnoj komunikaciji otklonili grešku. Garantujemo da ovakvih situacija više neće biti - tvrdi Predrag Manojlović, iz "Gigatrona".

- Na globalnom nivou zbog pandemije postoji ozbiljan problem sa nestašicama laptopa zbog smanjene proizvodnje i u isto vreme povećane potražnje, pa je pri svakom novom uvozu roba koja se kupuje skuplja i to direktno utiče na rast maloprodajnih cena u skladu sa zakonom.

I Mladen Alfirović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije ističe da su im se potrošači žalili na cene proizvoda u "Gigatronu" i "Tehnomaniji" tokom "crnog petka".

- Treba sagledati sve okolnosti, ako je duži vremenski period važila jedna cena, pa onda naglo povećana, da bi mesec dana kasnije, tokom akcijskog popusta za "crni petak" bila snižena, takva praksa je zabranjena - objašnjava za "Novosti" Alfirović.

- To je posao za tržišnu inspekciju, jer oni imaju pravo uvida u knjige i mogu da provere kako je cena menjana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)