POTVRDA USPEHA NBS: Guvernerka Tabaković o prodaji dolarskih obveznica Srbije

B. Ca.

25. 11. 2020. u 18:34

ПОТВРДА УСПЕХА НБС: Гувернерка Табаковић о продаји доларских обвезница Србије

Foto: Tanjug

POJEDINE tvrdnje poslednjih dana nakon emisije dolarskih evroobveznica Srbije da je ovakva transakcija mogla biti realizovana ranije, Jorgovanka Tabaković, guverner NBS opovrgava.

 Prema njenim rečima, uspeh naše zemlje na međunarodnom tržištu rezultat je dugogodišnjeg nastojanja nosilaca ekonomskih politika u našoj zemlji da se nasleđene ekonomske neravnoteže uspešno otklone, a Srbija dovede do nivoa investicionog ranga. Postignuta cena finansiranja u evru na period od 10 godina, predstavlja potvrdu svega što je urađeno sa ciljem pozitivne ekonomske transformacije u prethodnim godinama.

- Kreditni rejting Republike Srbije je pre osam godina bio za dva nivoa niži nego danas, što je ukazivalo na značajno lošiju makroekonomsku sliku domaće ekonomije koja je nasleđena, a zbog čega je i sama zaštita od valutnog rizika bila značajno skuplja - kaže Tabaković. - Kreatori ekonomskih politika u Srbiji su u periodu nakon 2012. godine odlučno, koordinisano i sistematski radili na sprovođenju ekonomskih reformi, koje su najpre dovele do uspostavljanja, a zatim i očuvanja makroekonomske stabilnosti u dužem periodu. Usklađen je regulatorni okvir sa najboljom praksom, ali i zaključivanje "ISDA" sporazuma sa finansijskim institucijama, kao pravnog osnova za realizaciju 'hedžinga', odnosno zaštite od deviznog rizika.

Kako kaže, Međunarodni investitori su u prethodnom periodu nebrojeno puta Srbiju već svrstali u zemlje investicionog ranga, odnosno zemlje u koje je sigurno ulagati, time što su obveznice naše zemlje na sekundarnom tržištu vrednovali u najmanju ruku identično kao obveznice zemalja sa investicionim rejtingom, a često vrednujući srpske obveznice i na višem nivou.

- Prethodno navedeno je juče još jednom potvrđeno, nakon što je Rumunija, zemlja koja već ima rejting investicionog ranga, realizovala prodaju evroobveznica u evrima ročnosti devet godina, dakle kraće ročnosti, uz višu kamatnu stopu (stopa prinosa 1,468 odsto, kuponska stopa 1,375 odsto) u odnosu na cenu finansiranja u evrima koju je naša država postigla, emisijom, a zatim "hedžingom" (putem svopa) dolarskih desetogodišnjih evroobveznica (1,066 odsto)" - rekla je guverner Tabaković.

B. Ca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)