POTVRDA USPEHA NBS: Guvernerka Tabaković o prodaji dolarskih obveznica Srbije

B. Ca.

25. 11. 2020. u 18:34

POJEDINE tvrdnje poslednjih dana nakon emisije dolarskih evroobveznica Srbije da je ovakva transakcija mogla biti realizovana ranije, Jorgovanka Tabaković, guverner NBS opovrgava.

ПОТВРДА УСПЕХА НБС: Гувернерка Табаковић о продаји доларских обвезница Србије

Foto: Tanjug

 Prema njenim rečima, uspeh naše zemlje na međunarodnom tržištu rezultat je dugogodišnjeg nastojanja nosilaca ekonomskih politika u našoj zemlji da se nasleđene ekonomske neravnoteže uspešno otklone, a Srbija dovede do nivoa investicionog ranga. Postignuta cena finansiranja u evru na period od 10 godina, predstavlja potvrdu svega što je urađeno sa ciljem pozitivne ekonomske transformacije u prethodnim godinama.

- Kreditni rejting Republike Srbije je pre osam godina bio za dva nivoa niži nego danas, što je ukazivalo na značajno lošiju makroekonomsku sliku domaće ekonomije koja je nasleđena, a zbog čega je i sama zaštita od valutnog rizika bila značajno skuplja - kaže Tabaković. - Kreatori ekonomskih politika u Srbiji su u periodu nakon 2012. godine odlučno, koordinisano i sistematski radili na sprovođenju ekonomskih reformi, koje su najpre dovele do uspostavljanja, a zatim i očuvanja makroekonomske stabilnosti u dužem periodu. Usklađen je regulatorni okvir sa najboljom praksom, ali i zaključivanje "ISDA" sporazuma sa finansijskim institucijama, kao pravnog osnova za realizaciju 'hedžinga', odnosno zaštite od deviznog rizika.

Kako kaže, Međunarodni investitori su u prethodnom periodu nebrojeno puta Srbiju već svrstali u zemlje investicionog ranga, odnosno zemlje u koje je sigurno ulagati, time što su obveznice naše zemlje na sekundarnom tržištu vrednovali u najmanju ruku identično kao obveznice zemalja sa investicionim rejtingom, a često vrednujući srpske obveznice i na višem nivou.

- Prethodno navedeno je juče još jednom potvrđeno, nakon što je Rumunija, zemlja koja već ima rejting investicionog ranga, realizovala prodaju evroobveznica u evrima ročnosti devet godina, dakle kraće ročnosti, uz višu kamatnu stopu (stopa prinosa 1,468 odsto, kuponska stopa 1,375 odsto) u odnosu na cenu finansiranja u evrima koju je naša država postigla, emisijom, a zatim "hedžingom" (putem svopa) dolarskih desetogodišnjih evroobveznica (1,066 odsto)" - rekla je guverner Tabaković.

B. Ca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DUVAN: Neprijatelj zdravlja, životne sredine i ekonomije