NOVI PAKET MERA ZA STAMBENE KREDITE: Evo šta treba da znate ako planirate da uzmete zajam od banke

S. B.

19. 08. 2020. u 09:15

НОВИ ПАКЕТ МЕРА ЗА СТАМБЕНЕ КРЕДИТЕ: Ево шта треба да знате ако планирате да узмете зајам од банке

Foto B. Grujić

NARODNA banka Srbije novim paketom mera pokušaće da omogući građanima da lakše dođu do stambenog kredita i to pre svega stambenog.

Izvršni odbor centralne banke usvojio je na vanrednoj sednici odluku koja donosi jednostavniji pristup finansijskim sredstvima.

Primena novih pravila počeće krajem avgusta, a banke će novi set mera moći da koriste do kraja 2021. godine. Cilj im je podsticanje građevinske industrije.

Do sada su banke odobravale kredit za objekte koji su dostigli 80 odsto izgrađenosti. Novom odlukom NBS dati su podsticaji bankama za odobravanje stambenih kredita u ranijoj fazi.

- Bez obzira na stepen završenosti, kada je reč o projektnom finansiranju banke, u slučaju kada je Građevinska direkcija Srbije nosilac građevinske dozvole ili u okviru mera podrške države određenim kategorijama fizičkih lica - navodi NBS. - To mogu biti i objekti u izgradnji koji su završeni najmanje 60 odsto, ako je reč o projektnom finansiranju druge banke ili o projektu investitora pravnog lica. Jasno su definisani kriterijumi koje i samo finansiranje, odnosno investitor i objekat u izgradnji moraju ispuniti da bi se primenio ovaj tretman. Kako bi se obezbedila sredstva za ove namene, predviđeno je da banke mogu deo sredstava u formi kapitala, odnosno određene zaštitne slojeve kapitala koje inače izdvajaju koristiti za finansiranje ovog oblika kreditiranja.

DOKAZ NA ČASNU REČ

NOVA regulativa daje mogućnost da banka pojedincu, koji ne prima zaradu odnosno penziju preko računa u toj banci, odobri kredit u iznosu do 90.000 dinara sa rokom dospeća do dve godine. I to tako što će kao relevantan dokaz o zaposlenju i zaradi ili penziji dužnika u poslednja tri meseca prihvati potpisanu izjavu tog dužnika o tim činjenicama, datu pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću.

Dodatno se podržavaju i prethodni programi u vezi s kupovinom prvog stana, tako što se i za novoodobrene kredite iz ove kategorije omogućava preferencijalni tretman.

Druga mera je usmerena na olakšavanje uslova otplate stambenih kredita. Ovo će značiti građanima koji se suočavaju sa smanjenim ili neizvesnim primanjima u narednom periodu. Značiće i onima koji svoje obaveze žele da izmire u dužem roku.

- Bankama se omogućava da u toku ove i naredne godine dužnicima koji su se zadužili pre stupanja odluke na snagu ponude olakšice produžavanjem roka otplate stambenih kredita za najduže pet godina - objašnjavaju u NBS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

neko iz mase

19.08.2020. 11:26

kakva sarena laza NBS-a! zasto se ne smanji obavezno ucesce od 20%??? to je najveca prepreka, a ne nivo izgradjenosti da li je 60% ili 80%! a produzenjem roka NBS samo bankama samo gura dodatnu zaradu u dzep!

neko iz mase

20.08.2020. 09:11

@Srdjan - to je samo preporuka nbs-a koje se naravno niko od banaka ne pridrzava, a u praksi traze ucesce od 30-40%...proverite u vasoj banci! ja jesam u svojoj.....

Maja

19.08.2020. 13:23

Zašto se ne naredi bankama da vrate ljudima NKOSK osiguranje koje su uzimali pri odobravanju kredita,uzeli su mi NKOSZ 750e a kad sam dogovarala kredit rekli su mi kao 300 I nešto e ,ali posle kao stan je uknjižen ali nije zgrada itd.Zašto mi da plaćamo njihovo osiguranje,ako hoće banka da se osigura neka se osigura.Malo li je koliku će mi samo kamatu uzeti za sve godine?