ZBOG KORONE MANJE DOZNAKA IZ INOSTRANSTVA: Priliv pao za 23,8 odsto u prvih pet meseci

E.B.T.

13. 08. 2020. u 17:23

PRILIV po osnovu doznaka u Srbiji je u prvih pet meseci ove godine smanjen za 23,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosio je 1,37 milijardi evra.

ЗБОГ КОРОНЕ МАЊЕ ДОЗНАКА ИЗ ИНОСТРАНСТВА: Прилив пао за 23,8 одсто у првих пет месеци

Foto: Depositphotos

Lični transferi iz inostranstva od januara do maja iznosili su 1,05 milijardi evra, što je 328,7 miliona evra manje u odnosu na isti period lane, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.

Opadanje priliva po osnovu doznaka u NBS objašnjavaju kao posledicu okolnosti u vezi sa pandemijom korona virusa i njenog uticaja na svetska ekonomska kretanja, kao i na mobilnost ljudi. Ista situacija zabeležena je na globalnom nivou, pa samim tim i u našoj zemlji.

Lični transferi obuhvataju doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoći i poklone iz inostranstva upućene fizičkim licima, rezidentima Srbije. NBS, kako napominju, koristi metodologiju platnog bilansa Međunarodnog monetarnog fonda, prema kojoj su doznake obuhvaćene kroz stavku koja se naziva lični transferi.

Priliv po osnovu doznaka lane je iznosio 3,51 milijardu evra, u 2018. godini 3,53 milijarde evra, a pre tri odine bio je 2,95 milijardi evra.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024