NOVA TROSTRUKO VEĆA OD SADAŠNJE: Privodi se kraju ispunjavanje uslova za izgradnju luke u Sremskoj Mitrovici

E. B. T.

11. 08. 2020. u 20:22

EKSPROPRIJACIJA zemljišta u Sremskoj Mitrovici, na kojem će biti izgrađena luka u tom gradu, trebalo bi da bude završena do kraja godine.

НОВА ТРОСТРУКО ВЕЋА ОД САДАШЊЕ: Приводи се крају испуњавање услова за изградњу луке у Сремској Митровици

Foto: Novosti Arhiva

Prvi radovi na pristupnoj saobraćajnici očekuju se već sledeće godine. To najavljuju iz Gradske uprave, ističući da rade na ispunjavanju neophodnih uslova kako bi obezbedili da Svetska banka finansira izgradnju. Projekat je vredan više od 20 miliona evra. 

- Sremska Mitrovica bi ovim projektom dobila novo lučko područje, na kojem će se nalaziti terminali za naftu, žitarice, deponije peska i šljunka, a tu bi bila smeštena i carina i rečna policija – ističu u Gradskoj upravi. - Sve to bi omogućilo da taj grad postane logistički centar za rečni transport i doprinelo bi razvoju ove grane saobraćaja.

Sadašanja luka u tom gradu nalazi se na oko 4,5 hektara površine, a proširenjem i dogradnjom nove, biće smeštena na trostruko većem prostoru.

- Planirano je da lučko područje zauzme 14 hektara na lokaciji koja je sada u vlasništvu firme „RTC Luka Leget“, a to znači da će se prvo obaviti eksproprijacija tog zemljišta – kaže direktorka javnog preduzeća „Urbanizam“ Mirjana Vasut.

– U okviru lučkog područja biće obezbeđeni posebni delovi za prihvat rasutog materijala, žitarica, tečnih materijala i svih ostalih sadržaja.

Na ovom prostoru planirana je izgradnja i nove infrastrukture, za šta će biti opredeljen prostor u  javnoj nameni za internu pristupnu saobraćajnicu državnom putu.

- Prvi konkretni poslovi, koji će se ovde odvijati, mogu se očekivati već iduće godine – navodi Vasutova. - To bi bilo opremanje  minimumom pristupne saobraćajnice ka lučkom području. 

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, prošle godine je najavila da će Vlada uložiti oko 20 miliona evra u razvoj vodnog saobraćaja, pre svega uređenje rečnih korita Save i Dunava i modernizaciju luka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna