RUSKA MERNA KOLA IZ ZRENJANINSKOG "ŠINVOZA": Uskoro probna vožnja

B. Grujić

03. 08. 2020. u 15:12

РУСКА МЕРНА КОЛА ИЗ ЗРЕЊАНИНСКОГ ШИНВОЗА: Ускоро пробна вожња

Foto: A. Tanasijević

OSAM ruskih stručnjaka, u saradnji sa kolegama iz zrenjaninske fabrike "Šinvoz" privode kraju radove na kompletiranju novih mernih kola, koja za potrebe „Infrastrukture železnice Srbije" proizvodi ruska kompanija „Tvema" iz Moskve, a planirano je da probna vožnja na srpskim prugama bude organizovana između 10. i 20. avgusta ove godine.

- Radimo u otežanim uslovima zbog aktuelne pandemije, na sklapanju prvih mernih kola tipa "Sever" za kolosek 1.435 milimetara, koja će meriti geometriju koloseka na našim prugama - poručuju iz "Šinvoza", uz napomenu da će pored kontrole koloseka, novo vozilo imati mogućnost ugradnje još neke dodatne kontrolne opreme.

PRVA MERNA KOLA NAKON ČETIRI DECENIJE

Prvi put posle četrdeset godina  "Infrastruktura železnica Srbije" za potrebe merenja geometrije koloseka i tehnički nadzor na srpskim prugama nabavlja najsavremenija merna kola.

 

Nova merna kola su dugačka 25 metara i poseduju dva sistema za merenje geometrije koloseka, beskontaktno merenje šine i merenje razmaka između šina.

Osim savremenih uređaja za kontrolu, imaju sve što je potrebno za konforan rad i smeštaj kontrolora i mašinovođe.

Ugovorna vrednost im je oko 2,2 miliona evra, koji su obezbeđeni iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Tokom planirane probne vožnje, sredinom avgusta, biće ispitivani parametri brzine, kočenja i ponašanja mernih kola na srpskim prugama, kao i obuka kadrova za korišćenje sistema ovih mernih kola. 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)