OD SUTRA MOŽE DA SE ODBIJE MORATORIJUM: Banke dužne da na sajtu obaveste klijente o zastoju

B. Ca.

31. 07. 2020. u 13:14

ROK bankama da na svojim portalima objave obaveštenje za klijente o novom moratorijumu ističe istekao je danas, a građani koji žele da nastave sa plaćanjem rata kredita, moraju da ga odbiju od sutra do 10. avgusta.

ОД СУТРА МОЖЕ ДА СЕ ОДБИЈЕ МОРАТОРИЈУМ: Банке дужне да на сајту обавесте клијенте о застоју

Foto: Novosti arhiva

Banke i davaoci finansijskog lizinga su dužni da fizičkim licima, poljoprivrednicima, preduzetnicima i privrednim društvima do kraja dana ponude zastoj u otplati obaveza.

Obaveštenje treba da sadrži informacije o početku primene i periodu trajanja moratorijuma, obračunu kamate, načinu otplate obaveza po prestanku moratorijuma, mogućim alternativnim načinima otplate obaveza, kao i reprezentativni primer iznosa obaveze pre i nakon prestanka moratorijuma.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je 27. jula usvojio propise kojima dužnicima omogućava da dodatno odlože obaveze.Ukoliko ga dužnik u roku od deset dana od dana objavljivanja obaveštenja o ponudi ne odbije, smatraće se da je prihvatio moratorijum. Pauza može da se odbije elektronskim, poštom, telefonom ili u banci. Moguće je promeniti mišljenje i tokom trajanja moratorijuma.

Dužnici koji nameravaju da odbiju moratorijum nemaju nikakvog razloga za zabrinutost, jer je banka dužna da, kada je korisnik u propisanom roku, do 10. avgusta 2020. godine obavesti da odbija ponudu - obaveze dospele nakon stupanja na snagu Odluke, naplati u iznosu koji bi bio naplaćen da banka nije obustavila isplate po trajnim nalozima.

Takođe, ako se dužnici naknadno opredele da odbiju moratorijum i nakon 10. avgusta, moći će da odustanu od moratorijuma bez bilo kakvih posledica, odnosno biće u istoj situaciji kao da su banku na vreme obavestili da ne prihvataju moratorijum.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!