KILO JAGODA 700 DINARA: Prvo voće iz plastenika stiže za nedelju, dok će se početkom maja brati na otvorenom

J. Subin

06. 04. 2022. u 11:17

PRVE domaće jagode iz plastenika na pijace stižu za nekih nedelju dana. Proizvođači očekuju da će im cena biti 700 dinara za kilogram! Što znači da će ovo voće biti za nekih 20 do 30 odsto skuplje nego prošle godine. Najveći uticaj na ovakvu cenu ima drastično poskupljenje mineralnih đubriva.

КИЛО ЈАГОДА 700 ДИНАРА: Прво воће из пластеника стиже за недељу, док ће се почетком маја брати на отвореном

Foto Z. Jovanović

Ipak, s prvim jagodama koje se gaje na otvorenom, što će biti početkom maja, polako će padati i cena ovog voća. Uzgajivači, međutim, ne veruju da će tokom ove sezone one biti jeftinije od 300 dinara za kilogram, bar kada je reč o konzumnim jagodama.

- Počele su da crvene jagode u plasteniku i očekujemo ih za nekih desetak dana, a kod nekih i ranije - ispričao nam je Nemanja Popović iz "Voždovih jagoda". - Na pijaci se još prodaju one koje uvozimo iz Grčke i Turske, ali kada krenu naše, više ne kupujemo ove iz inostranstva. Problem bude u nekih nedelju dana, koliko se poklope ove uvozne i domaće. Imajući u vidu kvalitet naših, pogodnost klime, nema razlike između plasteničke i ove na otvorenom. Naročito što su sada topli dani, pa je plastenik po ceo dan otvoren.

Kako nam je ispričao Popović, koji jagode gaji u selu Stojnik kod Aranđelovca, noću staklenik zatvaraju, a prekrivaju ih posebnom navlakom, kada se očekuje mraz. To jagodu ne oštećuje, a podigne temperaturu za neka četiri stepena.

- Prošle godine, kada je krenula jagoda iz plastenika, koštala je 500 dinara za kilogram, sada to neće ići ispod 700 - objašnjava Popović. - Kasnije, kada stignu ove koje se gaje na otvorenom, na pijacama neće biti ispod 300 dinara. Jeftinije će moći da se pazare one za preradu.

U selu Stojnik nekoliko mladih danas gaji jagode na više od 10 hektara zemlje. Sve je više, kažu, ljudi iz Šumadije koji se bave ovim poslom. Najpoznatiji i najveći proizvođači jagoda u Srbiji nalaze se u okolini Šapca i Smedereva.

Zvanični podaci pokazuju da su se 2016. godine u Srbiji jagode gajile na nekih 395, dok je danas to blizu hiljadu hektara.

NAJVIŠE SE IZVOZILO U RUSIJU

SVEŽA jagoda najviše se izvozila na tržište Rusije, a smrznuta u Nemačku i Francusku. Smrznutu kupinu prodajemo Nemcima, Amerikancima, Belgijancima, Poljacima, Britancima, Francuzima i Holanđanima.

Zaleđenu borovnicu plasiramo u Holandiju i Nemačku. Malinu smrznutu u Nemačku i Francusku, a nešto manje količine u Belgiju, Kanadu, SAD, Švedsku...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije