MINISTAR MALI: Mladima još 100 evra početkom juna - imamo svega, građani ne treba da brinu

Novosti online

28. 03. 2022. u 08:25

MINISTAR finansija Siniša Mali bio je gost Jutarnjeg programa na Hepi televiziji.

МИНИСТАР МАЛИ: Младима још 100 евра почетком јуна - имамо свега, грађани не треба да брину

Foto: Printscreen

Ministar je govorio o svim aktuelnim temama.

Mali je na početku gostovanja rekao da je Srbija potpuno stabilna i da imamo svega dovoljno.

- U rezervama imamo trenutno 800.000 tona pšenice, imamo milion tona kukuruza. Uz to smo zasejali 620.000 hektara pšenice i skoro milion hektara kukuruza - kazao je ministar i dodao da "na ovu krizu odgovaramo na pravi način".

- Pogledajte u Evropi situaciju, već imate i restrikcije kada je prodaja ulja u pitanju, hleb je poskupeo. Veliki problem je nastao zbog sukoba u Ukrajini. Srbija je našla način kako da odgovori na ovu krizu. Već u novembru, decembru, Vučić je video ovu krizu. Setite se kada je krenula korona, veliki broj ljudi je ostao bez posla. Srbija je jedna mala zemlja, ali na jedan odgovoran način vodi ekonomsku politiku. Razmišljali smo, imamo kukuruz, pšenicu, ulje, ali smo razmišljali čega nemamo - nemamo so, onda smo nabavili so - 10 miliona kilograma soli iz Tuzle, ono čega nemamo, grašak, pirinač, nabavili smo - kazao je ministar.

- Da bismo zaštitili građane, mi smo zamrzli cene osnovnih životnih namirnice, za sada do kraja aprila, ako treba produžićemo - dodao je Mali.

- Kao što smo pomogli zemlje u regionu kada su u pitanju vakcine, pomoći ćemo i sada. To je taj koncept saradnje na kome predsednik insistira. Mi želimo, što je Vučić rekao, da kada su krize u pitanju, nešto prođe mimo nas - kazao je.

"Za mlade u junu još 100 evra"

Ministar je potom govorio o pomoći građanima, pre svega mladima.

- U poslednje dve godine smo pokazali odgovornost ekonomske politike. Isplatili smo 10.000 dinara zdravstvenim radnicima, zatim penzionerima smo dali 20 hiljada dinara, mladima po 100 evra, a u junu (1, 2. i 3. juna) dajemo ponovo mladima od 16 do 29 godina po 100 evra. Od prvog januara ove godine dajemo za prvo dete 300.000 dinara, a za drugorođeno i treće dete po 100.000 dinara, zatim imamo pomoć države mladim parovima od 20.000 evra, a to utiče na činjenicu da se sve više mladih vraća i ostaje u Srbiju. Vraćaju svojoj zemlji - ističe Mali.

- Preko 1.100.000 mladih koji su već dobili 100 evra nema potreba ponovo da se prijavljuju. Treba samo da se prijave oni koji se do sada nisu prijavili, kao i oni koji su u međuvremenu napunili 18 godina. Prijave su od 15. maja do kraja maja, kroz portal Uprave za trezor - rekao je ministar.

"Na računu imamo 152 milijarde dinara"

- Menjamo se, idemo napred. U krizi smo se pokazali odgovorno, stabilnim, jakim. Na računu trenutno imamo 152 milijarde dinara, potpuno smo stabilni, plaćamo sve na vreme - poručio je Mali, koji je prokomentarisao kritike na račun "Beograda na vodi"

- Bilo je tu groblje brodova, zarđali, polupotonuli brodovi, od najružnijeg dela Beograda napravili smo veliko gradilište, 2.200 radnika radi tu, pokrenuli smo građevinsku industriju - kazao je i dodao da je "u njihovo vreme prosečna plata bila 331 evro, sada je 635 evra".

- U ovoj kampanji mi nismo išli sa nekom negativnom kampanjom, kritikujući druge, o nama naša dela govore - rekao je Mali.

"O novom sistemu fiskalizacije"

- Za nas veoma važan reformski potez, od 1. maja moraju biti svi u novom sistemu fiskalizacije. To će nam puno pomoći u borbi protiv sive ekonmiju. Sada karticom možete i na pijaci da platite. Do sada 130.000 obveznika se prijavilo za novi sistem, 100 evra svako dobija po prodajnom mestu, fiskalnom uređaju. Kada je reč o poljoprivrednicima, oni koji prodaju robu široke potrošnje, moraju biti u sistemu fiskalizacije, ali ne i oni koji na pijaci prodaju svoje proizvode - izjavio je ministar.

"U nedelju očekujem pobedu"

Na pitanje šta očekuje u nedelju na izborima, ministar je rekao:

- Očekujem pobedu, ubedljiviju nego ikada. Politika predsednika Vučića je politika mira, stabilnosti, ekonomskog progresa.

Mali je dodao da će ukoliko građani izaberu SNS na izborima "do kraja mandata, odnosno do kraja 2026. godine, prosečna plata biće 1.000 evra, a prosečna penzija 500 evra"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri