ENERGETSKA STABILNOST SRBIJE SA ISTOKA: Premijerka Brnabić i ministar energetike označili početak radova na gasovodu Bugarska-Srbija (FOTO)

V.Ćirić

01. 02. 2022. u 15:48

PREMIJERKA Republike Srbije Ana Brnabić, sa saradnicima i bugarski ministar energetike Aleksanar Nikolov, sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žofreom, označili su početak radova na gasovodu Bugarska-Srbija, kod Dimitrovgrada.

ЕНЕРГЕТСКА СТАБИЛНОСТ СРБИЈЕ СА ИСТОКА: Премијерка Брнабић и министар енергетике означили почетак радова на гасоводу Бугарска-Србија (ФОТО)

Foto: V.Ćirić

Ovaj krak gasovoda obezbediće energetsku stabilnost Srbije i deo je takozvane zelene agende, koja podrazumeva korišćenje ekološki prihvatljivih goriva u privredi, ali i kod stanovništva.

- Ovo je izuzetno važan projekat za Srbiju i pokazuje kako saradnja unutar Vlade i sa javnim preduzećima daje dobre rezultate. Projekat je započet 2015. godine, dve godine kasnije smo obezbedili sredstva i biće završen oktobra naredne godine. Kapacitet gasovoda je 1,8 milijardi kubika, a vrednost 85,5 miliona evra.

On će omogućiti dalji razvoj gasne mreže u celoj Srbiji, sigurno snabdevanje građana i privrede, nova radna mesta, investicije. Jednostavno rečeno omogućiće bolji život, konkurentnost, investicije, bolji kvalitet vazduha koji udišemo, sigurno snabdevanje. Za građane ćemo obezbediti subvencije kako bi se priključili na ovu vrstu goriva-rekla je premijerka i konstatovala da se primičemo kraju ove Vlade i novim izborima i sve više se vidi veliki broj novih objekata u Srbiji.

Ona je posebni istakla činjenicu da su na izgradnji gasovoda od Dimitrovgrada ka Pirotu i Nišu angažovane domaće kompanije, koje se sutra svojim znanjem mogu pojaviti i na poslovima u drugim državama.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je podsetio na tehničke i druge karatkteristike ovog gasovoda koji je dugačak 109 kilometara. Prečnik cevi je 700, protok 55 bara. Izgradnja je planirana realno, što znači da će biti okončan do oktobra 2023. godine i njime će osim ruskog biti trasnportovan i azerbejdžanski gas.Na trasi je završena kolpletna projektna dokumenacija kao i eksproprijacija tako da neće biti nikakvih problema.

On je takođe konstatovao da ovaj krak gasovoda, interkonekcije jeste dvosmeran i da će gas moći da se pumpa iz Bugarske u Srbiju, ali i obrnuto, što znači energetsku stabilnost u obe države. Bugarski minsitar energetike Nikolov je takođe govorio o dobrobiti ovog gasovoda, kao i predsednik dimitrovgradske opštine dr Vladica Dimitrov, odnosno pirotski gradonačelnig Vladan Vasić, koji je rekao da su žitelji ovog kraja dugo čekali koridor, sada ga imaju, da dugo čekaju gasovod koji će biti gotov krajem naredne godine i da će to biti veliki benefit za pirotsku industriju, pre svega gumarski gigant „Tigar-tajes“, ali i za građane koji će se priključivati na gas, umesto velikog broja ložišta na čvrsto gorivo koja zagađuju vazduh, Gradska toplana u ovom gradu, okja već koristi komprimovani gas, će se takođe priključiti na ovu trasu gasovoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili