ISPLATA 100 EVRA OD 1. FEBRUARA! Na portalu Uprave za trezor od juče ogromno interesovanje mladih za dobijanje državne pomoći

V.N.

16. 01. 2022. u 07:39

PRIJAVLjIVANjE građana, starosti od 16 do 29 godina za dobijanje državne pomoći u izosu od 100 evra, kako je i bilo najavljeno, počelo je juče.

ИСПЛАТА 100 ЕВРА ОД 1. ФЕБРУАРА! На порталу Управе за трезор од јуче огромно интересовање младих за добијање државне помоћи

Arhiva

Sve do 30. januara mladi se za ovu novčanu pomoć mogu prijaviti na portalu Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs, a interesovanje je prvog dana bilo ogromno.

Kako je istakao ministar finansija Siniša Mali, za prvih 18 sati prijavilo se više od 500.000 mladih, što je, kako je ukazao, važan podatak za Srbiju.

- To pokazuje da smo pogodili pravo u metu kad smo izašli sa ovim predlogom da pomognemo sve mlade od navršenih 16 do navršenih 29 godina - rekao je ministar Mali. - Ova mera pokazuje snagu naše države, kao i to da držimo obećanja. To je i dokaz da država može da pomogne kada je kriza u svetu.

Ministar je podsetio da su, kada je počela pandemija virusa korona, svi punoletni građani dobili po 100 evra, nakon čega je bila akcija 30+30+20 evra, zatim pomoć penzionerima, nezaposlenima, građanima na KiM, onima koji su dobili vakcinu do maja, medicinarima...

Mali je ranije najavio da će mladima novčana pomoć od 100 evra biti isplaćena 1, 2, i 3. februara, kao i da je mogu podići u banci sa ličnom kartom.

Kako su ponovili u Ministarstvu finansija, u cilju kontinuirane podrške stanovništvu usled pandemije kovida 19, Vlada Srbije je omogućila svim državljanima Srbije od navršenih 16 do 29 godina, koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije i važeću ličnu kartu, da u februaru dobiju jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100 evra, odnosno 11.758,56 dinara.

- Pomoć se isplaćuje na osnovu Zakona o privremenom registru državljana Srbije starosti od 16 do 29 godina. To znači da svi državljani Srbije koji su do 13. januara napunili 16 godina imaju pravo na ovu novčanu pomoć, odnosno svi koji do tog datuma nisu napunili 30 godina - kažu u Ministarstvu finansija.- Nakon unošenja ličnih podataka (JMBG, broj lične karte i ime banke) biće zavedena prijava čiji će status moći da se proveri na navedenom portalu.

U resornom ministarstvu objašnjavaju i da ukoliko državljanin nema račun u banci, potrebno je samo da izabere banku u kojoj će mu automatski biti otvoren namenski račun. Prijavljeni državljanin će, nakon obrade prijave, iznos novčane pomoći moći da podigne sa svog ili namenskog računa.

ODREĐENI BEZ PRIJAVE

U MINISTARSTVU ističu i da za određene kategorije stanovništva nisu potrebne prijave. Reč je o primaocima novčane socijalne pomoći i osobama u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija za koje se novčana pomoć uplaćuje bez podnošenja prijave.

ISPITI, ODEĆA, KNjIGE...

MALI je istakao da je preko društvene mreže Instagram dobijao komentare mladih na šta će potrošiti 100 evra i da su njihovi odgovori bili različiti:

- Za plaćanje ispita, kupovinu patika, odeće, obuće, nabavku knjiga...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DUVAN: Neprijatelj zdravlja, životne sredine i ekonomije