AERODROM U TREBINJU TRN U OKU HRVATIMA: Mediji u susednoj državi zabrinuti zbog "Vučićevog projekta"

E. R.

06. 11. 2021. u 10:00

BUDUĆI aerodrom u Trebinju trn je u oku Hrvatskoj. Panika je uhvatila komšije, najviše zbog toga što će pre kraja 2023. godine ovde sleteti prvi avioni.

АЕРОДРОМ У ТРЕБИЊУ ТРН У ОКУ ХРВАТИМА: Медији у суседној држави забринути због Вучићевог пројекта

Uzor je Beogradski aerodrom na kojem sleću najmodernije letelice / Foto Tanjug

Mediji u regionu, a naročito u "lijepoj njihovoj", već dugo se bave ovim građevinskim podvigom. Koliku nelagodu Hrvati imaju od nove "zračne luke", najbolje govori i prilog tamošnjeg TV kanala RTL, koji u svojoj priči najavljuje da će aerodrom imati najveću pistu u regionu. Tu će moći da sleću najveći avioni na svetu. Uz to, kako su naveli, kargo terminal će biti četiri puta veći od dubrovačkog.

Hrvati se u pomenutom prilogu pitaju da li je neophodno pet aerodroma u radijusu od 100 kilometara, misleći na Dubrovnik, Tivat, Podgoricu i Mostar.

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Milorad Dodik kreću u zajednički poduhvat da zidaju aerodrom, na 15 kilometara od Hrvatske u selu Taleža, gde živi dvadesetak ljudi - navodi se na početku priloga RTL. - A u 2023. godini ovde će sletati "džambo-džetovi". Aerodrom Trebinje najavljuje se više od 10 godina, a vlasti tvrde da su sada na korak do realizacije mesta gde će sletati najveći avioni na svetu. Investicija je vredna oko 100 miliona evra. Pista će biti dugačka 3,5 kilometara, a široka 45 metara. Putnički terminal će imati 700 metara kvadratnih, a godišnje bi trebalo da primi tri miliona putnika. Planiran je i kargo terminal, četiri puta veći od dubrovačkog.

Ipak, Hrvati se "zabrinuto" pitaju i gde je tu ekonomska računica. Na taj deo, ubacuju izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić, da će od tog aerodroma svi imati korist.

Projekat izgradnje vazdušne luke u Trebinju nije samo mrtvo slovo na papiru. Na teren su već bili izašli i geometri, a biće urađeno deminiranje i eksproprijacija zemljišta. Vlasti u Srbiji očekuju da će prvi avioni sleteti pre kraja 2023. godine. Nedavno je i predsednik Vučić izjavio da su obezbeđena sredstva za izgradnju. Izdvojeno je 70 miliona evra, dok će još 35 miliona biti uloženo u infrastrukturno opremanje.

To bi trebalo da podigne celu Hercegovinu, da približi Trebinje i ovaj deo Beogradu i svetskim centrima, najavio je tada Vučić. Izrada planske projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju, završava se u martu, a obezbeđena su i sredstva za eksproprijaciju zemljišta.

RAZVIJA IM TURIZAM

NEDAVNO je i premijerka Brnabić rekla da je aerodrom u Trebinju važan za ovaj grad, Republiku Srpsku, čitavu Bosnu i Hercegovinu ali i za Hrvatsku. Kako je istakla, to će Hrvatima pomoći da im dolaze dodatni turisti u Dubrovnik i na čitavu hrvatsku obalu.

Premijerka Brnabić ponosna je i na to što Srbija ima ekonomsku snagu da investira u ovakav projekat.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju