JEFTINIJE "HALO" KA EU TEK 2023: Inicijativu za niže cene mobilnog saobraćaja sa zemljama Evropske unije pozdravili svi operateri

B. Caranović

21. 10. 2021. u 09:07

DEKLARACIJA usvojena nedavno na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana, u Sloveniji, sadrži plan da se smanji cena rominga.

ЈЕФТИНИЈЕ ХАЛО КА ЕУ ТЕК 2023: Иницијативу за ниже цене мобилног саобраћаја са земљама Европске уније поздравили сви оператери

Foto AP

To bi i za žitelje Srbije imalo veliki značaj, jer je sada prosečna maloprodajna cena prenosa podataka i korišćenja interneta za građane Zapadnog Balkana prilikom rominga u EU 43 puta veća od one unutar regiona.

Kako domaći mobilni operateri kažu, niže cene bi mogle da se očekuju najkasnije 2023. godine. Prema Izveštaju o romingu između Zapadnog Balkana i EU koji je objavilo Veće za regionalnu saradnju, trenutna cena odlaznih poziva je 5,6 puta veća, a tekstualne poruke 6,5 puta skuplje nego u komšijskim zemljama.

Kako su nam u "Telekomu" rekli, trenutno postoji inicijativa da se kroz postepeno smanjenje cena rominga između regiona Zapadnog Balkana i EU, krajnjim korisnicima usluga mobilne telefonije omoguće jeftiniji mobilni prenos podataka, SMS i razgovori.

- Inicijalni predlog je bio da se započne sa snižavanjem cena roming saobraćaja, sukcesivno i to počev od 2023. s tim da će se intenzivno u narednom periodu raditi na tome da do snižavanja cena roming saobraćaja dođe i pre ovog roka - kažu iz ove kuće.

- U ovom momentu, razmatra se stepen snižavanja cena rominga te se ne zna konkretno o kolikom sniženju će biti reč. Od početka smo podržali ovu inicijativu, koja je još jedan korak u pridruživanja u EU, ali i zbog benefita za korisnike i privredu. Osim toga, realizacijom ovog sporazuma, biće omogućene ponuda i usluge koje su do sada bile nedostupne većini korisnika zbog visokih cena te se pozitivan uticaj očekuje i u pogledu obogaćenja ponude a sa ciljem zadovoljavanja potreba potrošača i biznis korisnika.

Foto N. Skenderija

Ovu inicijativu pozdravili su i iz "Telenora" i A1, a trenutno nemaju detaljne informacije o tome koliko će sniženje iznositi niti kako će se sprovoditi.

Cena rominga za krajnje korisnike ovog operatera, kako kažu, zavisi od visine veleprodajnih troškova koje naplaćuju operateri iz EU.

- Posle uspešne primene u regionu Zapadnog Balkana postoje očekivanja da se ova regulativa proširi i na region Evropske unije - kažu u A1.

- Za uspešnost inicijative neophodno je da smanjivanje cena bude sprovedeno kako od operatera koji posluju u regionu Zapadnog Balkana, tako i od operatera koji posluju u Evropskoj uniji.

 

Papreni minuti

TRENUTNE cene rominga kada se neko odavde nađe u zemljama Evropske unije su paprene. U zavisnosti da li se boravi u zemljama Zone 1, u kojoj su Bugarska, Hrvatska, Mađarska i Ruminija, ili u Zoni 2, gde su Francuska, Nemačka, Slovenija i ostale, cena minuta odlaznog poziva je od 102 do 150 dinara, dolaznog od 36 do 42, poruka 24 do 30, a jednog megabajta interneta od 614 do 737 dinara. Cene rominga sa Grčkom su povoljnije - odlazni poziv košta 19, dolazni tri, a SMS četiri dinara.

Krajnje vreme

MAJLINDA Bregu, generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju, poručila je da je sa vladama šest ekonomija Zapadnog Balkana i Evropskom komisijom, napravljen plan kojim se utire put za smanjivanje cena rominga. Ona je naglasila da je krajnje vreme da se to dogodi.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije