NELEGALNE OBJEKTE NE PLAĆAJU TRŽIŠNO: Pripremaju se izmene Zakona o eksproprijaciji kako bi se ubrzao postupak

S. B.

13. 10. 2021. u 10:28

DRŽAVA je rešila da ubrza pripremu graditeljskih poduhvata. U toku su izmene zakona o eksproprijaciji. I to kako bi se na brz i efikasan način ovaj postupak sprovodio. Nova verzija predviđa još kraće rokove. Među predloženim novinama je i obračun naknade za eksproprijaciju nelegalno sagrađenih objekata. Umesto po tržišnoj, kvadrati građeni bez dozvole, nadoknađivaće se po - građevinskoj vrednosti.

НЕЛЕГАЛНЕ ОБЈЕКТЕ НЕ ПЛАЋАЈУ ТРЖИШНО: Припремају се измене Закона о експропријацији како би се убрзао поступак

Foto Tanjug

Nadležni objašnjavaju da su postojeći propis morali da dorade zbog sve većeg broja projekata koje Vlada prepoznaje kao projekte od posebnog značaja.

- Ukazala se potreba da se postupci eksproprijacije koji se vode u te svrhe regulišu na nešto drugačiji način u smislu rokova za postupanje upravnih organa, kao i prava i obaveza korisnika eksproprijacije - stoji u obrazloženju Nacrta.

Ukoliko poslanici potvrde preložena rešenja, svi postupci koji se vode u skladu sa ovim zakonom biće - hitni, jer se pokreću i vode u javnom interesu. Sada će biti moguće i privremeno zauzimanje zemljišta, najduže do tri godine, dok se radi na važnom državnom projektu. To se dešava radi smeštaja radnika, materijala, mašina ili izvođenja radova koji su u funkciji izgradnje objekta.

Korisnik eksproprijacije, pre rušenja zgrade, mora da obezbedi zakupcu stana u društvenoj ili državnoj svojini, korišćenje drugog odgovarajućeg stana u javnoj svojini sa pravima zakupca na neodređeno vreme. Skraćeni su rokovi za postupanje nadležnih institucija. Za odlučivanje o predlogu dozvole za pripremne radnje uveden je rok od 15 dana od dana prijema kompletne dokumentacije. Opština će, ako zaživi novo rešenje, moći da donese delimično rešenje o eksproprijaciji, kada nije moguće o čitavoj nepokretnosti odlučiti istovremeno. Sve se obavlja isključivo prema podacima iz Katastra.

- Kada je predmet eksproprijacije zemljište na kome je izgrađen objekat suprotno zakonu za koji nije okončan postupak ozakonjenja, vlasnik takvog objekta ima pravo na naknadu za izgrađeni objekat u visini procenjene građevinske vrednosti tog objekta - stoji u Nacrtu izmena i dopuna ovog zakona. - Prava na nepokretnosti u državnoj ili društvenoj svojini, sa upisanim pravom korišćenja ili bez njega, mogu se rešenjem opštinske uprave oduzeti ili ograničiti po zahtevu lica iz člana 4. ovog zakona, ako to zahteva javni interes.

Nepokretnosti koje su predmet eksproprijacije mogu preći u svojinu javnih preduzeća ili društva čiji je osnivač država, autonomna pokrajina ili lokalna samouprava. Uslov je da oni mogu imati pravo svojine i na objektu radi čije izgradnje se eksproprijacija sprovodi. Nosilac prava javne svojine ima pravo na naknadu za eksproprijisanu nepokretnost samo ako je istu stekao uz neki trošak, jer su moguće prenos svojine i bez naknade.

ZAPOČETI PO STAROM

IZMENE se neće odnositi na ranije započete procese.

- Predviđeno je da će se postupci eksproprijacije započeti u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji, a nisu okončani do dana stupanja na snagu ovog zakona, nastaviti po propisima koji su važili do dana stupanja na snagu ovog zakona - jedan je od predloženih članova.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREDAT SA REMONTA DRUGI DIZEL MOTORNI VOZ: Nastavak uspešne saradnje između Srbijavoza i Želvoza