NE DAJU NJIVE OD KOJIH ŽIVE: U pomoravskim selima nezadovoljni eksproprijacijom duž budućeg auto-puta i oko aerodroma

G. ĆIROVIĆ

05. 10. 2021. u 07:26

NIKO se ne protivi izgradnji auto-puta od Preljine do Pojata, kao ni proširenju aerodroma "Morava", ali smo ogorčeni što nam se oduzima zemlja od koje živimo i hranimo naše porodice, naša dedovina i očevina, što država ne isplaćuje ni odštetu za zemlju koja je već ekspropirisana, ni za poljoprivredne kulture koje su proletos posejane, a potom uništene građevinskim radovima na oduzetim parcelama - istakao je, tokom protestnog skupa žitelja pomoravskih sela kraljevačkog i čačanskog kraja duž "Moravskog koridora" i obližnjeg aerodroma, Bratislav Simović iz Baluge kod grada na Moravi.

НЕ ДАЈУ ЊИВЕ ОД КОЈИХ ЖИВЕ: У поморавским селима незадовољни експропријацијом дуж будућег ауто-пута и око аеродрома

PORUKE Simović i Milovanović, Foto G. Šljivić

Kaže i da nezadovoljni ljudi od predsednika Republike i predsednice Vlade Srbije traže da zaustave diskriminaciju i omoguće im pravo na život, na pravično suđenje... pravo na jednaku zaštitu prava, na imovinu, zemljište i na - obaveštenost.

Jer, meštanima oko aerodroma "Morava" u Lađevcima, nedaleko od Kraljeva - zbog proširenja piste i izgradnje budućeg kargo-centra - biće oduzeto ukupno oko 400 hektara zemlje, a ponuđena otkupna cena je, kako kažu, daleko od realne...

- Oduzeto mi je tri hektara zemlje po procenjenoj ceni od 50 dinara za kvadratni metar.

Pa, za te pare nigde ne može da se kupi zemlja, a većina meštana se bavi isključivo poljoprivredom. I u susednoj Obrvi su mi uzeli oko hektar zemlje zbog izgradnje auto-puta. Ostajemo, dakle, i bez zemlje, i bez prava na život. Pritom, do parcela koje nam preostanu nećemo moći da dođemo jer lokalni put više neće postojati - kaže Živorad Milovanović iz sela Lađevci kod Kraljeva koji će esproprijaciju svoje zemlje pokušati da naplati sudskim putem.

PROTEST Okupljeni vlasnici poljoprivrednog zemljišta, Foto G. Šljivić

Slično govore i komšije iz čačanskih sela. Onima koji nisu prihvatili cenu esproprijacije zbog izgradnje auto-puta, naplatnih rampi, pristupnih saobraćajnica i pozajmišta materijala, zemlja je oduzeta, a odštetu će dobiti tek po okončanju sudskih procesa.

- A, kada će to biti, to niko ne zna! Zemlja nam je oduzeta, a nije plaćena i to je suština svega. Mi druge parcele nemamo - kaže Miladin Lazović iz Katrge kod Čačka.

- Za pozajmište materijala, dok traju radovi, država nam trajno oduzima 20 hektara. A ne kaže da li će ih vratiti kad auto-put bude završen?! Sumnjam da hoće, jer će te parcele tada imati višestruko veću vrednost... Pri svemu tome, tražimo samo pravičan, a ne maćehinski odnos države, da jednako tertira sve žitljelj Srbije.

JALOVA JAVNA SEDNICA

U KRALjEVU je nedavno održana javna sednica Komisije za javni uvid u Nacrt prostornog plana područja posebne namene aerodroma "Morava", po kojem će za formiranje novih aerodromskih površina biti obavljena konverzija 247 hektara poljoprivrednog zemljišta.

- To je plodna, pomoravska zemlja za koju nam je ponuđena sramotna cena. Na sva naša pitanja nismo dobili konkretan odgovor, niti je iko došao u selo da meštanima objasni šta se i kako planira. Bukvalno smo stavljeni pred svršen čin - naglašava Živorad Milovanović, napominjući da je formirana radna grupa sela Obrve, ali još nisu kontaktirali sa državnim i lokalnim institucijama.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)