ZEJTIN PRŽI NOVČANIK: Poskupljenje suncokreta i jestivog ulja na berzama gura skok i u trgovinama - flaša od 200 do čak 225 dinara

E. B. T. - J. Su.

09. 10. 2021. u 09:36

ULjE je opet poskupelo! Cena flaše zejtina, koja je u četvrtak u jednom trgovinskom lancu dostigla 224,99 dinara iznenadila je potrošače. U petak je najskuplji litar koštao 220 dinara. Kupci sada ovu namirnicu plaćaju oko 60 dinara više nego u novembru prošle godine.

ЗЕЈТИН ПРЖИ НОВЧАНИК: Поскупљење сунцокрета и јестивог уља на берзама гура скок и у трговинама - флаша од 200 до чак 225 динара

Novosti

U pojedinim megamarketima za "Novosti" kažu da boca jestivog ulja, tri najveća proizvođača, uglavnom košta od 200 do 220 dinara. Robne marke su najjeftinije, pa se litar zejtina može naći na akciji i za 165 dinara, ali je uglavnom oko 190 dinara. Male razlike u ceni istog brenda, na koje u prodavnicama nailaze kupci, posledica su trgovačkih marži. Lane u novembru flaša ulja je koštala od 140 do 160 dinara, dok su ona sa oznakom robne marke mogla da se pazare i za 130 dinara.

- Tri najveća proizvođača su dostavila nove cenovnike u periodu od kraja septembra do početka oktobra i sada je pređena ta granica od 200 dinara - kažu za naš list u jednom trgovinskom lancu. - Proizvođači kao razlog navode rast cene suncokreta.

I u Privrednoj komori Srbije ističu da je glavni "krivac" berzansko poskupljenje sirovine, kao i ulja, i naglašavaju da je naše tržište dobro snabdeveno i stabilno.

- Cena suncokreta je drastično porasla, najveći skok imaju ratarske kulture - objašnjava Aleksandar Bogunović iz PKS. - Poskupljenje energenata, takođe, utiče, u zavisnosti od toga koliko struje troše pogoni. Proizvođači mogu ulje po višoj ceni, nego što ga prodaju u Srbiji, da plasiraju na inostrana tržišta, pa je ovo poskupljenje neka vrsta kompenzacije.

Prema poslednjim zvaničnim podacima Ministarstva trgovine, prosečna cena suncokretovog jestivog ulja u julu ove godine bila je 176,76 dinara. Prošle godine, u istom mesecu, ova namirnica se mogla kupiti za nekih 133,25 dinara.

- Novi rast cena ulja u Evropi, podstaknut porastom cena palminog ulja i energenata, dovodi do jačanja tržišta uljarica - ispričala nam je Verica Popov, broker "Produktne berze" u Novom Sadu. - Suncokretom se kod nas, ove nedelje, trgovalo po ceni od 59,50 do 59,70 dinara za kilogram bez PDV. Primetna je slaba ponuda ove uljarice, što je dovelo do rasta cena od 0,22 procenta u odnosu na prethodnu nedelju.

TRGOVANjE NA BERZI

PŠENICA je tokom protekle nedelje dostigla svoj maksimum, sa cenom od 28,50 dinara po kilogramu, bez PDV. Slaba ponuda prethodnih nedelja dovela je do uzlaznog trenda tražnje za nekih 6,68 procenata, podaci su "Produktne berze" u Novom Sadu.

Loše vreme odložilo je žetvu kukuruza. Berzanski ugovori za kukuruz zaključeni su u cenovnom rasponu od 25 do 26,20 dinara za kilogram, bez PDV. Kada je reč o soji, kupoprodajni ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 76 do 77 dinara za kilogram.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO SU NOVE CENE GORIVA: Evo koliko ćemo narednih sedam dana plaćati benzin i dizel