ZEJTIN ĆE TEK DA POSKUPI: Otkupna cena suncokreta 56 odsto viša u odnosu na prošlu godinu, gotovo izvesno poskupljenje ulja

J. Subin

31. 08. 2021. u 10:00

SUNCOKRET ovih dana prodaju po rekordnim cenama - od 470 do 473 evra po toni! To je za 56 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Potražnja za suncokretom na Produktnoj berzi Novi Sad veća je nego što postoji ponuda, a pojedini trgovci traže i 480 evra po toni. To je nešto više od realizovane vrednosti.

ЗЕЈТИН ЋЕ ТЕК ДА ПОСКУПИ: Откупна цена сунцокрета 56 одсто виша у односу на прошлу годину, готово извесно поскупљење уља

Foto Tanjug

Prema rečima Miloša Janjića, direktora Produktne berze Novi Sad, sadašnji trend je da cena suncokreta raste i ne može se mnogo prognozirati kako će se kretati dalje. Svakako, veća je šansa da će da raste, nego da pada.

- Suncokreta ima u ponudi i ne verujem da će biti jeftiniji - kazao nam je Janjić. - Kako je suncokret osnovna roba koja ulazi u proizvodnju, realno je da može doći do poskupljenja ulja. Cena raste kako kod nas, tako u regionu i svetu.

Suncokretovo ulje, na tržištu maloprodaje u Srbiji, kreće se u rasponu od 135, koliko košta litar privatnih robnih marki, do maksimalnih 190 dinara za najpoznatije brendove.

- Po tom kriterijumu, Srbija ima konkurentne cene ulja u regionu, jer se, prema našim analizama, litar suncokretovog ulja u Bugarskoj, prevedeno u našu valutu, kreće između 150 i 180, Hrvatskoj 190 i 250, Severnoj Makedoniji 210 do 220 dinara - izjavio je Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine. - U Mađarskoj ono košta od 200 do 250 dinara za litar.

Kako nam je ispričao Kandić, u narednom periodu tržišno će se formirati cena na osnovu kretanja na svetskoj berzi samog suncokreta i sirovog ulja. U tom pogledu za Srbiju je posebno referentno kretanje u crnomorskom regionu.

- U crnomorskom regionu trenutno se trguje sirovim suncokretovim uljem na nivou od 1.300 do 1.330 dolara po toni, što je povoljnije u odnosu na prvu polovinu godine kada se ulje prodavalo i po 1.600 dolara po toni - govori Kandić. - Ističemo da se aktuelne transakcije formiraju na osnovu cene suncokreta starog roda. U tom smislu, u ovom trenutku je od najvećeg značaja podatak da je trenutna cena suncokreta novog roda na Produktnoj berzi u Novom Sadu 55 dinara po kilogramu bez PDV. Poređenja radi, prošle godine u septembru, posle žetve, suncokret se otkupljivao za 36 dinara bez PDV.

U resornom ministarstvu ne očekuju probleme u snabdevenosti tržišta uljem. Očekuje se da ćemo posle žetve, koja je u toku, imati sasvim dovoljno suncokreta za sopstvene potrebe, ali i izvoz.

- Republička direkcija za robne rezerve ima dovoljno ulja da interveniše u slučaju bilo kakvih poremećaja u snabdevenosti domaćeg tržišta - istakao je Kandić.

PRATE SITUACIJU

NADLEŽNI u Ministarstvu trgovine pažljivo prate situaciju i prema potrebi, u saglasnosti sa drugim državnim institucijama preduzeće konkretne korake, u slučaju netržišnog ponašanja proizvođača i trgovaca.

- Eventualne mere mogu pre svega biti usmerene ka dodatnoj liberalizaciji tržišta ulja u Srbiji, budući da je uljarska industrija, kao strateška grana, zaštićena visokim uvoznim carinama, koje za rafinisano ulje iznose i do 30 odsto, kada je u pitanju uvoz iz EU - upozorio je Kandić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)