IMA LI U SRBIJI OPASNE "JANE"? U Hrvatskoj povučeno piće zbog mogućeg prisustva kancerogenog jedinjenja

E. B. TALIJAN

11. 09. 2021. u 08:00

U SRBIJI, najverovatnije, nema spornih serija pića jana vitamin happy orange kompanije "Jamnica" koje je hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede u četvrtak povuklo sa tog tržišta zbog mogućeg sadržaja toksičnog i kancerogenog jedinjenja, etilen-okisida.

ИМА ЛИ У СРБИЈИ ОПАСНЕ ЈАНЕ? У Хрватској повучено пиће због могућег присуства канцерогеног једињења

Foto: Printskrin

Ovo nezvanično saznaju "Novosti" u trgovinskim lancima u našoj zemlji, ali formalni odgovor od nadležne inspekcije nismo dobili do zatvaranja ovog izdanja lista.

- Prema našim informacijama sporne serije tog napitka nisu završile u Srbiji, već na hrvatskom i slovenačkom tržištu - rekli su nam u jednom poznatom megamarketu.

- U našim prodajnim objektima nema pića jane vitamin happy od narandže, za koje se sumnja da sadrži etilen-oksid.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede je u četvratak obavestilo potrošače da se povlače jana vitamin happy orange u pet bocama 1,5 litara sa rokom trajanja do 13. januara 2022, kao i isto piće u pakovanju od pola litre sa rokom trajanja do 20. januara 2022. godine.

Foto: Printskrin

Ovi proizvodi povlače se iz prodavnica kao mera opreza zbog mogućeg prisustva u tragovima etilen-oksida u voćnoj bazi dobavljača. Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu navela je da ti proizvodi nisu u skladu s evropskim uredbama o maksimalnim nivoima pesticida u hrani. Opoziv se odnosi isključivo na napitke u navedenim pakovanjima i rokovima trajanja.

Naši reporteri na policama u trgovinskim lancima u Srbiji nisu naišli na ove sporne serije tog pića. Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske ove godine je sa tržišta povuklo gotovo 80 proizvoda zbog etilen-oksida, više nego u celoj prošloj godini. To je nedavno rekla resorna ministarka te zemlje Marija Vučković. Inspekcija EU vodi bitku sa etilen-oksidom od septembra prošle godine kada su njegovi ostaci u nedozvoljenim količinama otkriveni u susamu iz Indije, kojim je to tržište bilo preplavljeno.

Srpska fitosanitarna inspekcija je u januaru ove godine vratila pošiljku od 18 tona susama iz Indije zbog prisustva tog kancerogenog jedinjenja u količini većoj od dozvoljene.

Utvrđeno je da je etilen-oksid tu stigao preko pesticida kojim je prskana biljka.

Na meti Evropske agencije za bezbednost hrane od početka avgusta, iz istih razloga, našli su se i sladoledi. I sa srpskog tržišta su povučeni M&M, snikers, baunti, tviks, milka i kit-ket, uvezeni iz zemalja EU, jer sadrže nedozvoljene količine spornog jedinjenja.

KOMPANIJA: NEMA SPORNIH FLAŠA

NA tržištu Srbije nisu prisutni proizvodi jana vitamin happy orange u pet-bocama 1,5 litara sa rokom trajanja do 13. januara 2022. godine, kao i isto piće u pakovanju od pola litra sa rokom trajanja do 20. januara 2022. koji su povučeni u Hrvatskoj, tako da nije bilo potrebno preduzimati nikakve korake. Ovo su iz kompanije "Jamnica plus" u okviru koje posluje brend "Jana", saopštili srpskim medijima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!