ULAŽU U STABILNE ZEMLJE: Strane direktne investicije u ovoj godini za oko 30 odsto veće nego proše sezone

S. B.

10. 08. 2021. u 19:44

STRANE kompanije i ulagači u Srbiju su, tokom prvih sedam meseci, uložili nešto više od dve milijarde evra. Tako su direktne strane inevsticije ove godine za oko 30 odsto veće nego u istom periodu lane.

УЛАЖУ У СТАБИЛНЕ ЗЕМЉЕ: Стране директне инвестиције у овој години за око 30 одсто веће него проше сезоне

Siniša Mali / Foto Tanjug

Za ministra finansija Sinišu Malog to je važan indikator koji govori o uspešnosti privrede.

- Postavili smo jaku bazu, a povećavaju se industrija, usluge, turizam - istakao je Mali. - To nije slučajno. Dolaze strane direktne investicije, investiramo u infrastrukturu, jer kada napravite auto-put, logično je da se napravi i privredna zona. Kada se napravi privredna zona, dođe neko ko je zainteresovan i investira novac, jer vidi da je Srbija stabilna. Mi smo i u doba najveće krize isplaćivali sve obaveze u dan, a organizovali smo i tri paketa pomoći. Izdvojili smo osam milijardi evra kojima smo podržali i građane i privrednike i time sačuvali radna mesta i proizvodne kapacitete.

Kada je reč o kapitalnim investicijama, u izgradnji je Moravski koridor. Gradi se auto-put Preljina - Požega, Kuzmin - Sremska Rača, Fruškogorski koridor, Ruma - Šabac - Loznica i brza saobraćajnica od Surčina do Novog Beograda.

- U pripremi je brza saobraćajnica Beograd - Zrenjanin - Novi Sad, kao i Dunavski koridor od Požarevca ka Golupcu i Niš - Pločnik - Merdare - rekao je Mali. - To je devet puteva, od kojih se pet već gradi i to u doba najveće ekonomske krize. U prvih sedam meseci ove godine planirali smo deficit od 198 milijardi dinara, a ostvarili smo bolji rezultat za 160 milijardi dinara.

SLEDUJE DRŽAVNA POMOĆ

PUNA minimalna zarada u oblasti ugostiteljstva i turizma sleduje 16. avgusta, dok će penzionerima 50 evra biti uplaćeno u septembru. U novembru sleduje 30 evra, a u decembru još 20 evra pomoći svim punoletnim građanima. U zbiru to znači da će 80 evra dobiti svi punoletni građani, a s obzirom na to da penzioneri dobijaju dodatnih 50 evra u septembru, to čini ukupno 130 evra za najstarije ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)