USKORO REŠENJE ZA RADNIKE "GEOKSA": Brnabić - Država ih neće ostaviti na cedilu

Tanjug

31. 07. 2021. u 13:06

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić ponovila je danas da Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić neće ostaviti na cedilu radnike kompanije Geoks, koja je najavila zatvaranje fabrike u Vranju, i navela da veruje da će Vučić uskoro izaći s rešenjem tog problema i da će zaposleni imati bolje plate i uslove rada.

УСКОРО РЕШЕЊЕ ЗА РАДНИКЕ ГЕОКСА: Брнабић - Држава их неће оставити на цедилу

Foto: Tanjug

Brnabić je podsetila da je predsednik Vučić najavio da je posetiti Vranje oko 15. septembra i da veruje da će uskoro izaći sa nekim rešenjem, jer, kako kaže, radi na tome.

- Još jednom jasno poručujem svim radnicima u Geoksu da ih ni vlada ni predsednik Srbije neće ostaviti na cedilu - rekla je premijerka u Beogradu odgovarajući na pitanja novinara.

Upitana da li će država i novom investitoru davati subvencije, ona je kazala da je bivša vlast pregovarala sa Geoksom i da je omogućila da ta kompanija isplaćuje minimalac radnicima, kao i da je dogovarala subvencije koje je, kaže, isplatila sadašnja vlast.

Premijerka je navela da se sistem subvencija u potpunosti promenio kada je Vučić 2014. postao premijer i da su subvencije države mogli da dobiju strani i domaći investitori samo ako je nivo plata najmanje 20 odsto veći od minimalne zarade.

- Ne može da dođe investitor koji će sve radnike držati na minimalcu i dobijati subvencije od države. Takođe, uvedene su bankarske garancije, oročene na pet godina, tako da se subvencije isplaćuju u tranšama kada investitor ispuni obaveze - rekla je premijerka.

Kada je reč o subvencijama i podizanju mininalne cene rada, premijerka je kazala da je u vreme bivše vlasti minimalac iznosio 172 evra, a da je sada 272 evra, dok je prosečna zarada bila 366 evra, a da je prošle godine dostigla 511 evra, kao i da se očekuje da će do kraja ove godine biti oko 600 evra.

- To su dramatične razlike, ali mislim da plate nisu dovoljno dobre zbog čega smo sebi dali zadatak da prosečna bude 900 evra do 2025. godine. Sve nam govori da ćemo to i postići - rekla je Brnabić.

Navela je da se sa nivoa prosečne plate od 366 evra ne može za sedam godina doći do 900 evra i da "nakon 10 godina bahatosti, razaranja i gubljenja poslova" podigne zemljla za šest-sedam godina, već postepeno.

- Radili smo i postizali rezultate koje su hvalili Svetska banka, MMF, evropske institucije, napredovali na svim svetskim listama. Borimo se, ali kad krenete iz minusa teško je to izvući - rekla je Ana Brnabić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)