ISPITIVANJE NA LJUDIMA POKAZALO: AstraZeneka ima odlične rezultate posle treće doze

Tanjug

19. 05. 2021. u 09:09

ASTRAZENEKINA vakcina protiv Kovid 19 postigla je dobre rezultate u proizvodnji antitela sa primljenom trećom dozom koja pojačava njenu efekasnost, pokazalo je kliničko ispitivanje na ljudima, preneo je "Fajnenšal Tajms".

ИСПИТИВАЊЕ НА ЉУДИМА ПОКАЗАЛО: АстраЗенека има одличне резултате после треће дозе

Foto: AP

Vest je objavljena nakon što su proizvođači vakcina upozorili da će u čitavom svetu možda biti potrebna dodatna doza za jačanje efekta vakcine zbog novih varijanti virusa, dok pojedini naučnici dovode u pitanje opravdanost treće doze, prenosi Rojters.

List je citirao osobu upućenu u rezultate studije koja je rekla da je reakcija u sintezi antitela posle treće doze bila dovoljno snažna protiv bilo kojeg soja.

Vakcina AstraZeneka zasnovana je na novoj tehnologiji u kojoj se koristi modifikovana verzija adenovirusa, koji izaziva običnu prehladu, kao vektor za prenos instrukcija ljudskim ćelijama, a zbog ovakvog dizajna, neki naučnici smatraju da bi doze mogle izgubiti svoju efikasnot ukoliko godišnja imunizacija postane neophodna u borbi protiv novih varijanti korona virusa.

Nije poznato kada Oksford i AstraZeneka planiraju objavljivanje podataka iz ove studije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)