ISTRAŽIVANJE SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA: Mladi u pandemiji rade mnogo više

Novosti online

18. 05. 2021. u 12:12

UČEŠĆE mladih koji su pre epidemije radili kraće od 40 sati sada je povećano sa 19,3 odsto na 45,5 procenata. Trećina njih radi u privatnom sektoru, a kada je reč o obimu posla, pandemija je obim posla smanjila za oko 47 odsto, pokazala je onlajn anketa u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Srbije, koja je nedavno sprovedena u kojoj je učestvovalo 448 radnika ispitanika iz šest zemalja nekadašnje Jugoslavije.

ИСТРАЖИВАЊЕ САВЕЗА САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА: Млади у пандемији раде много више

Foto: Depositphotos

U prva tri meseca ove godine 48.082 nezaposlene osobe sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje dobile su posao, što je u odnosu na isti period lane povećanje za 3,5 odsto.

Pozitivan trend primećen je, kažu u NSZ-u, najviše među mladima do 30 godina i osobama sa srednjim nivoom obrazovanja. Ipak, statistika i dalje pokazuje da petinu svih nezaposlenih u zemlji čine upravo mladi.

Istraživanje potvrđuje da čak 62 odsto omladinaca ne radi u struci, što dovoljno govori o neusklađenosti tržišta rada sa obrazovnim sistemom. Svaka četvrta mlada osoba smatra da na tržištu rada ne postoji potreba za njihovim znanjem i diplomom, a najveći broj njih spreman je da se odrekne svojih profesionalnih snova i prekvalifikuje se.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)