ISTRAŽIVANJE INFOSTUDA POKAZALO: Odlazak planira 83 odsto ispitanika

Novosti online

12. 05. 2021. u 13:54

O odlasku iz zemlje trenutno razmišlja čak 83,1 odsto ispitanika, a samo 17 procenata naših punoletnih građana ne planira da ode iz Srbije. Kao glavnu motivaciju za odlazak navode život u uređenom sistemu, mogućnost za bolja primanja i boravak u zdravijem društvenom okruženju.

ИСТРАЖИВАЊЕ ИНФОСТУДА ПОКАЗАЛО: Одлазак планира 83 одсто испитаника

Foto Z. Jovanović

       Čak 84 odsto želi da se odseli za stalno, dok bi se 16 procenata vratilo u roku od godinu dana, verovatno nakon što bi zaradili nešto novca ili stekli željeno iskustvo. 

Među željenim destinacijama dominiraju zemlje Zapadne Evrope (Nemačka, Austrija, Velika Britanija), zatim SAD i Kanada, potom Australija i Novi Zeland i na kraju zemlje regiona Slovenija, Mađarska, Hrvatska.

Loša ekonomska i politička situacija glavni su razlozi za odlazak. Ponude za poslove u inostranstvu od 2013. godine najčešće su dolazile iz Nemačke, slede zemlje iz regiona, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija.

Najčešće zemlju žele da napuste visokoobrazovani kadrovi, dok su na drugom mestu osobe sa završenom srednjom školom. Što se tiče godina, ubedljivo najveće interesovanje pokazuju oni u razdoblju od 25 do 40 godine, dok je broj onih koji su iznad ili ispod ovog raspona znatno manji. Osobe najželjnije novih prilika u inostranstvu su oni sa više od 10 godina iskustva, pretežno ekonomisti i menadžeri, mašinci, elektrotehničari i stručnjaci iz IT-a.      

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest