BEZ VAKCINE MANJA PLATA NA BOLOVANJU: Samo pelcovanima i onima koji ne smeju da prime cepivo pripada puna naknada tokom lečenja od kovida

B. R.

08. 05. 2021. u 18:28

NA nadoknadu od 100 odsto za vreme bolovanja zbog kovida 19 ubuduće mogu da računaju samo vakcinisani i zaposleni koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da budu pelcovani.

БЕЗ ВАКЦИНЕ МАЊА ПЛАТА НА БОЛОВАЊУ: Само пелцованима и онима који не смеју да приме цепиво припада пуна накнада током лечења од ковида

Foto P. Milšević

Za sve ostale odsustvo sa posla zbog infekcije koronom, koje su državne i mnoge privatne firme, po preporuci Vlade, poslednjih godinu dana plaćale u punom iznosu zarade, vraća se na 65 odsto plate, kao što je i predviđeno Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

Pozitivno 1.277

U SRBIJI je u poslednja 24 sata registrovano 1.277 pozitivnih na koronu, a testirano je 13.206 građana. Nažalost, preminulo je 20 osoba od posledica kovida, a na respiratorima je 131 pacijent. Krizni štab sastaće se ponovo sredinom sledeće nedelje, kada će razmatrati popuštanje mera.

To je sada i zvanično potvrđeno odlukom Vlade, koja se pre svega odnosi na zaposlene u državnoj službi, a ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević očekuje da će većina poslodavaca postupiti po ovoj preporuci. Kisić Tepavčevićeva smatra da to nije diskriminatorna odluka.

- To je preporuka i na osnovu preporuke i prvi put i sada verujem i ovaj drugi put će da se izmene kolektivni ugovori koji idu isključivo u pravcu održavanja bezbednih radnih sredina i bezbednog radnog kolektiva, uz podršku svima onima koji se odgovorno ponašaju i prema svom zdravlju i prema zdravlju svog naroda, a do sada su se vakcinisali bar jednom dozom - rekla je ministarka.

- To ne može da bude diskriminatorno kada svi imaju ono što je pokriveno zakonom, 65 odsto, uz dodatnu stimulaciju onima koji su odgovorni i savesni.

Sada kada su dostupne vakcine, i građani mogu da biraju jednu od četiri ponuđene, nema razloga da se državni budžet opterećuje i dodatnim izdvajanjima za bolovanja. Na početku epidemije, kada nije bilo vakcina, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izdalo je preporuku da svi oni kod kojih bude potvrđena infekcija virusom korona, kao i za potvrđene kontakte za vreme bolovanja primaju 100 odsto zarade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (1)