RAT ZORANE I BIVŠEG MINISTRA: Male elektrane i velika svađa

J.Su.

26. 04. 2021. u 16:59

BIVŠI ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je, reagujući na optužbe aktuelne ministarke energetike Zorane Mihajlović, da je uvek govorio o svim ekološkim problemima i posebno o štetnosti gradnje mini hidroelektrana (MHE) derivacionog tipa. Naveo je da je Mihajlović još 2013. godine kao ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine, omogućila davanje 293 lokacije za gradnju MHE, te da se kao ministarka građevine oglušila o mnogobrojne zahteve da stavi van snage protivzakonito izdate građevinske dozvole ili one kojima je istekao rok.

РАТ ЗОРАНЕ И БИВШЕГ МИНИСТРА: Мале електране и велика свађа

Foto: Tanjug

"Nakon tri godine opstrukcije, nerazumevanja i antikampanje vođene protiv mene, nije mi više moguće lojalno i strpljivo trpeti napade onih koji se u zaštitu životne sredine najmanje razumeju, pokušavajući da neistinito i manupulisanjem zadobiju još jedan mizerni politikantski poen.

Sa druge strane, sve vreme naša javnost i građani dobro znaju šta je zapravo istina, ko je oduvek na strani zaštite a ko ne. Ko govori istinu - a ko ne, šta je moralno a šta ne.

Ponavljam godinama - Ekologija nije i ne sme biti dnevno-politička tema jer se radi o pitanju naših života.

Da li se to ministarka Mihajlović samoproziva ili zamenom teza pokušava da zbuni javnost Srbije kada o uzrocima problema minihidroelektrana i zabrani njihove gradnje kaže:

„ Prethodni ministar zaštite životne sredine i još neki ljudi koji su se bavili realizacijom malih hidroelektrana doveli su nas u situaciju da te MHE budu realizovane na načine koji nisu bili adekvatni, niti su bili u skladu sa zakonom...I mi smo sada odreagovali i zabranili MHE“…

Pitam javno ministarku Mihajlović - koje sam to MHE ja realizovao? Zašto ne navede  imena tih  „još nekih ljudi“ ? Jesu li to oni kojima je još 2013. godine kao ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine, omogućila davanje 293 lokacije za gradnju MHE? Da li je to bilo društveno odgovorno i ekološki adekvatno postupanje prema prirodnom blagu Srbije koje je bilo u njenom resoru?

I zašto je kao ministarka građevinarstva ignorisala inicijative građana i udruženja,  javne rasprave, mišljenja i stavove struke i nauke o štetnosti gradnje MHE u zaštićenim dobrima i odbila da da pozitivno mišljenje na izmene Zakona o zaštiti prirode kojim se sprečava gradnja MHE?

Da li je potrebno da podsetim ministarku Mihajlović da se takođe oglušila o mnogobrojne zahteve da stavi van snage protivzakonito izdate građevinske dozvole ili one kojima je istekao rok, da se kao ministarka u svim resorima koje je vodila uvek, i rečju i delom zalagala za gradnju MHE, pa i sada kada volšebno kao ministarka energetike, a u ulozi portparola Ministarstva zaštite životne sredine predlaže zakon o zabrani njihove gradnje. Kakav cinizam.

Javnost zna istinu, da sam od prvog dana osnivanja MZŽS kao i pre toga, javno govorio i uvek ću govoriti o svim ekološkim problemima i posebno o štetnosti gradnje MHE derivacionog tipa. Zastupajući sopstveni profesionalni stav, kao i struku i građane, u javnim raspravama u kojima su učestvovale naučne institucije, predstavnici fakulteta i instituta, čak i SANU, podizao sam pozornost ukupne javnosti, budući da građani imaju pravo da znaju u kakvoj životnoj sredini žive i svestan da nećemo uspeti da sačuvamo i unapredimo životnu sredinu bez pomoći civilnog društva, građana i medija. 

I uspeli smo u tome. U Srbiji je ekologija postala stalno prisutna tema, po meni - najvažnija.

I ne samo to. Ministarstvo zaštite životne sredine je učinilo sve što je u njegovoj nadležnosti da spreči štetu i predloži izmene Zakona. A koliko smo imali podrške u tome, od koga, a od koga ne - javnost je videla i razumela. I umesto da nas podrže i ne sprečavaju da u dijalogu sa građanima rešavamo probleme u institucijama, proizvode nezadovoljstvo građana i ekološki bunt koji je opravdan. Poslednji je trenutak da se ekologiji vrati novac i značajno više investira, a to je sada moguće imajući u vidu da je budžet stabilizovan. LJubav prema Srbiji je briga i borba svih nas za odbranu zdrave i čiste životne sredine", naveo je Trivan u saopštenju.

NAKON TRIVANA OGLASILA SE MIHAJLOVIĆ

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je danas da nema potrebe da bivši ministar zaštite životne sredine Goran Trivan danas javnosti objašnjava svoje dobre namere, jer o njegovom radu govore rezultati koje je ostavio iza sebe.

- Da je sproveo bar nešto od onoga o čemu je govorio dok je bio ministar, danas ne bismo imali brojne loše primere u gradnji MHE, i ne bismo došli u situaciju da kroz zakone iz oblasti energetike zabranjujemo izgradnju hidroelektrana svih tipova u zaštićenim područjima. Do situacije koju danas imamo dovelo je, između ostalog, nesprovođenje nadzora Trivanovog ministarstva nad zakonitošću rada Zavoda za zaštitu prirode, koji je menjao izdate uslove za gradnju MHE na istoj lokaciji, kao i višegodišnje nedonošenje Pravilnika o minimalnom održivom protoku koji je predviđen Zakonom o vodama. Neki od primera MHE koje danas prepoznajemo kao problem i zbog kojih imamo s pravom nezadovoljne meštane, ne bi se ni dogodili da je izmenjena Uredba o režimima zaštite kojom je dozvoljena izgradnja MHE do 5MW u režimu zaštite II stepena ili da je doneta nova Uredba sa listama projekata kojom bi se za sve MHE zahtevala procena uticaja, bez davanja diskrecionog prava lokalnim samoupravama da same odlučuju o tome kad je MHE snage manje od 2 MW - kaže Mihajlovićeva.

Ona podseća i da se Goran Trivan kao ministar javno zalagao za zabranu MHE, ali da ministarstvo koje je vodilo nije izmenilo nijedan propis koji reguliše ovu oblast.

“Danas, kad Trivan pokušava da odgovornost prebaci na druge, treba podsetiti i da se tadašnje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje sam vodila, više puta obraćalo Ministarstvu zaštite životne sredine, tražeći između ostalog, da se jasno definišu kriterijumi za izgradnju hidroelektrana, kao i da se zakonima iz nadležnosti Trivanovog ministarstva precizno definišu zone u kojima bi bila zabranjena gradnja MHE. Da je bar nešto od svega ovoga urađeno, danas ne bi bilo potrebe da bivši ministar uverava bilo koga u svoje dobre namere i naknadno se „priseća” opstrukcija i nerazumevanja o kojima nije govorio dok je obavljao dužnost ministra”, dodaje ona.

- Jedino za šta je u pravu, to je da sam uvek smatrala da su MHE dobar izvor energije i koristi se u celom svetu, a koji je nažalost u Srbiji došao na loš glas, zbog nesavesnih investitora, ali i nemara i nesavesnog rada institucija iz resora koji je on vodio. Takođe, ekologija jeste, kao što kaže, postala “stalno prisutna i najvažnija tema”, ali on kao bivši ministar nema nijedan razlog da se time ponosi, jer je nezadovoljstvo građana pojedinim MHE, koje je opravdano, posledica upravo toga što Ministarstvo i institucije koji su nadležni za životnu sredinu nisu radili svoj posao - navodi ona.                                                                                                   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)