DISCIPLINA I VAKCINE NAS VODE KA UKIDANJU MERA: Nastavljen trend pada broja novozaraženih koronom, ipak brojke još pozivaju na oprez

Š. MAROVIĆ

25. 04. 2021. u 08:06

U VIKENDU kada se najavljuje moguće popuštanje mera koje je Krizni štab doneo zbog suzbijanja pandemije, u Srbiji je značajno manje zaraženih.

ДИСЦИПЛИНА И ВАКЦИНЕ НАС ВОДЕ КА УКИДАЊУ МЕРА: Настављен тренд пада броја новозаражених короном, ипак бројке још позивају на опрез

Foto Tanjug

Tako je za poslednja 24 sata registrovano 2.068 novih slučajeva zaraze od 11.555 testiranih uzoraka. Preminule su još 32 osobe, a na bolničkom lečenju je 5.699 pacijenata, njih 209 na respiratoru.

Član Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović juče je rekao da se razmatra ukidanje svih mera i da se, ako se zadrži disciplina, može razmišljati u tom pravcu. U međuvremenu, Niška i "Selters" banja izašle su iz kovid-sistema, a slično je planirano i sa KBC "Bežanijska kosa" i blokom A KBC "Dragiša Mišović" u Beogradu.

- Veoma je bitno da odziv građana za vakcinaciju bude dobar, jer je to jedini način da se potpuno izađe iz krize. Popuštanje mera će biti selektivno, jer gradovi poput Novog Pazara, Sjenice i Tutina imaju loš odziv na vakcinaciju, tako da oni teško mogu da očekuju poboljšanje - naglašava dr Tiodorović.

Epidemiolog napominje da je cilj da brojevi zaraženih padnu ispod 1.000 dnevno, što je i realno da se desi u narednom periodu. To je moguće ostvariti i pošto u našu zemlju sutra treba da stigne 500.000 doza vakcina "Sinofarm".

DATO VIŠE OD 4,5 MILIONA DOZA

DO juče je u Srbiji dato 3.233.951 doza vakcine, dok je obe doze cepiva primilo 1.303.093 građana. U Beogradu će i tokom današnjeg dana biti omogućena imunizacija bez zakazivanja, za građane koji se nisu prijavili preko e-uprave. Vakcinacija se obavlja u svim domovima zdravlja u svakoj opštini, kao i u određenim ambulantama u njihovom sklopu, a na raspolaganju je 27 punktova. Inače, u Beogradu je prvu dozu vakcine protiv korone primilo više od 580.000 osoba, što iznosi 41,7 odsto punoletnog stanovništva, a revakcinisano je više od 400.000 ljudi.

- A ono čemu težimo do leta, kako bi život nastavio da se odvija približno kao pre pandemije, jeste da novoobolelih bude ispod 100, i to bi bio veliki uspeh. Narednih dana očekuje se nova sednica Kriznog štaba, a ono što je sigurno jeste da pooštravanja mera neće biti.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar juče je, inače, razgovarao sa direktorima domova zdravlja u cilju daljeg unapređenja primarne zdravstvene zaštite i pripremama za efikasno vraćanje ovih zdravstvenih ustanova u normalan režim rada. Istaknuto je da će u domovima zdravlja biti pojačana dečja dijagnostika, kao i da će ponovo početi sa radom psihijatrijske ambulante.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)