MILANOVIĆ NIJE RAZREŠEN ODLUKOM ZAGORKE DOLOVAC: Oglasilo se Udruženje sudija i tužilaca

V.C.S.

23. 04. 2021. u 22:27

UDRUŽENjE sudija i tužilaca Srbije (UST) oglasilo se povodom medijskih natpisa u kojima se navodi da je izborni član Državnog veća tužilaca Predrag Milovanović razrešen ličnom odlukom Zagorke Dolovac.

МИЛАНОВИЋ НИЈЕ РАЗРЕШЕН ОДЛУКОМ ЗАГОРКЕ ДОЛОВАЦ: Огласило се Удружење судија и тужилаца

Foto Ž. Knežević

Kako kažu, to dovodi deo javnosti u zabludu da je sankcionisan ili da se na taj način opstruira postupak protiv Dragoljuba Simonovića.

Prema Zakonu o DVT, izborni član Veća može biti samo oslobođen vršenja funkcije zamenika javnog tužioca za vreme obavljanja funkcije u Veću i to odlukom samog DVT, a ne diskrecionom odlukog bilo kog člana, pa ni predsednika tela Zagorke Dolovac.

- Budući da Državno veće tužilaca forimira više stalnih i povremenih radnih tela, u čijem su sastavu i izborni članovi Veća, te radne grupe za praćenje pravosudnih zakona i programa obuke, prirodno je da se određeni broj izbornih članova Veća osolobodi vršenja funkcije, radi normalnog funkcionisanja Veća. Ovo je uobičajena praksa, a UST naročito ukazuje da su u prethodnom sazivu Veća takođe zamenici javnih tužilaca bili oslobođeni vršenja funkcije, pa to nije dovođeno u vezu sa bilo kakvim uticajem Zagorke Dolovac na predmete u kojima su isti postupali - navode u UST.

Udruženje zahteva da Poverenik za samostalnost Branko Stamenković hitno reaguje povodom medijskih natpisa i naglašava da je svojevrsno unižavanje svih postupajućih tužilaca u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu tvrdnja da samo Predrag Milovanović može sa uspehom da vodi predmetni postupak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)