KAKO SU BEOGRAD I SREM PALI POD TURSKU VLAST: Predavanje dr Borisa Stojkovskog na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada (VIDEO)

J. S.

23. 04. 2021. u 19:15

PREDAVANjE dr Borisa Stojkovskog na temu „Pet vekova od pada Beograda i Srema pod tursku vlast" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

КАКО СУ БЕОГРАД И СРЕМ ПАЛИ ПОД ТУРСКУ ВЛАСТ: Предавање др Бориса Стојковског на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

Foto: KCNS

U okviru obeležavanja velikih godišnjica koje se proslavljaju 2021. godine prof. dr Boris Stojkovski govori o pet vekova od pada Beograda i Srema pod osmansku vlast, koje se dogodilo u leto 1521. godine.

Taj period bio je veoma turbulentan a korpus izvora je veoma ograničen, budući da događaji datiraju iz poznog srednjeg veka. Ovo je bio uvod u tursku vladavinu koja je na prostoru Srema potrajala do 1679. godine, tačnije do Karlovačkog mira, dok je u Beogradu trajala i mnogo duže.

Kako bi se što vernije prikazao ovaj period, neophodno je shvatiti širu političku situaciju na ovim prostorima. Prvobitno je potrebno posmatrati situaciju iz aspekta ugarske, čija je to teritorija i bila, zatim sagledati situaciju u Sremu, ali, na kraju, i pružiti uvid u protivnu stranu i dešavanja unutar osmanske imperije koja su prethodila ovom njihovom pohodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!