KOLIKE SU ŠANSE DA ZAVRŠITE U BOLNICI AKO STE VEĆ PRIMILI VAKCINU: Imunolog Popadić otkrio - Najmanje obolelih je primilo ovo cepivo

Novosti online

21. 04. 2021. u 12:34

IMUNOLOG Dušan Popadić apelovao je na građane da se što brže vakcinišu i pridržavaju svih mera i da se tek onda možemo nadati da će u septembru ili oktobru kolektivni imunitet da štiti one koji nisu razvili odgovarajući imunski odgovor vakcinacijom.

КОЛИКЕ СУ ШАНСЕ ДА ЗАВРШИТЕ У БОЛНИЦИ АКО СТЕ ВЕЋ ПРИМИЛИ ВАКЦИНУ: Имунолог Попадић открио - Најмање оболелих је примило ово цепиво

Foto: Printskrin RTS

U Srbiji će biće urađena nacionalna studija koja će obuhvatiti podatke o efikasnosti vakcina, kao i efekte vakcine na različite sojeve korona virusa. Urađeno je istraživanje na 10.000 vakcinisanih građana koje je pokazalo da su sve vakcine u našoj zemlji i efikasne, ali da ne stvaraju sve jednakom brzinom antitela. Najbrže do antitela dolazi se Fajzerovom vakcinom.

Jedno manje istraživanje rađeno je na 28.000 Kragujevčana, a ispitivano je kakva je verovatnoća da vakcinisani dođu do bolničkih postelja ako se zaraze korona virusom.

Prema podacima, kragujevačkog Doma zdravlja od 1. januara do marta meseca pokazano je da je verovatnoća da se zarazimo koronavirusom osam puta manja ako smo vakcinisani.

Imunolog Dušan Popadić rekao je da se istraživanje radi na praktično 140.000 ljudi, od kojih grupa vakcinisanih obuhvata 28.000 ljudi, a to je svakako reprezentativan uzorak.

Kragujevac za srpske pojmove je veliki grad, ima svoja sela, tako da je studijom obuhvaćeno i urbano u ruralno stanovništvo, studija je reprezentativna i veoma značajna - naveo je Popadić.

Studija je pokazala da je najmanje obolelih među onima koji su primili Fajzer vakcinu, a najviše među onima koji su primili kinesku vakcinu, međutim strani naučnici su zaključili da je kineska vakcina otpornija na mutacije.

Podatak da je kineska vakcina najmanje efikasna treba uzeti sa rezervom, jer je ona najšire davana u našoj državi. Ne možemo da poredimo populaciju koja je primila kinesku vakcinu sa populacijama koje su primile druge vakcine - naveo je imunolog.

Kaže da su Fajzerovu vakcinu primile starije osobe, medicinski radnici koji jesu izloženiji korona virusu, ali su imali šanse da dođu u kontakt sa virusom pre imunizacije.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)