FAKULTETI DOBIJAJU NOVE ZGRADE: Ružić najavio investiciona ulaganja u visokoškolske ustanove

B.B.

16. 04. 2021. u 12:32

NOVA zgrada Biološkog fakulteta nalaziće se u sklopu biomedicinskog kampusa na Torlaku. Pored ove visoksoškosle ustanove, svoj prostor dobiće Geografski, Fakultet bezbednosti i Fakultet muzičke umetnosti, a planirano je proširenje postojećih kapaciteta pojedinih fakulteta, najvaio je Branko Ružić, prvi potrpedsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prilikom posete Botaničkoj bašti.

ФАКУЛТЕТИ ДОБИЈАЈУ НОВЕ ЗГРАДЕ: Ружић најавио инвестициона улагања у високошколске установе

Ružić u Botaničkoj bašti

Prema rečima Ružića, Vlada Srbije i ministarstvo odlučili, da osim budžetskih sredstava koja se izdvajaju za potrebe obrazovno vaspitnog sistema, nađu nove mogućnosti i sredstva kako bi realizovali konkretne projekte izgradnje i rekonstrukcije fakultetskih zgrada u Beogradu i drugim univerzitetskim centrima u Srbiji. On je istakao, da je pored nove zgrade Biološkog fakulteta i završetka Botaničkog instituta, predloženo još 13 projekata za finansiranje iz kredita Ravojne banke Saveta Evrope.

- To su nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti i proširenje postojećih kapaciteta Fakulteta primenjenih umetnosti i Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Elektrotehnički fakultet i kampus tehničkih fakulteta i nova, zajednička zgrada Geografskog i Fakulteta bezbednosti - rekao je Ružić. - U planu je i adaptacija Fakulteta političkih nauka i Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, ali i fakulteta u drugim univerzitetskim centrima - Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu, Prirodno-matematički fakultet u Nišu, Tehnološki fakultet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka u Čačku, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu.

Ružić je najavio da će biti završen i objekat čija je izgradnja počela 1995. godine u Botaničkoj bašti i koji bi trebalo da postane Prirodnjački centar i nosi ime po našem naučniku Josifu Pančiću. On je ocenio da je Biološki fakultet ima izuzetan značaj i daje ogroman impuls našoj nauci i obrazovnom sistemu, kao i da je "rasadnik kvalitetnih kadrova".

Dekan Biološkog fakulteta Željko Tomanović rekao je da Biloški fakultet ima oko 1600 aktivnih studenata, a da se godišnje na tu visokoškolsku ustanovu upiše oko 230 studenata.

- Izgradnja nove zgrade Biološkog fakulteta koja se planira na Torlaku u okviru Biomedicinskog kampusa stvoriće uslove za rad studenata i nastavnika, ali da će to privući i nove kompanije i tehnološke parkove - naveo je Tomanović. - Završetkom izgradnje objekta, koji se nalazi u Botaničkoj bašti, Srbija će dobiti jedinstvenu celinu i veoma reprezentativan prostor namenjen ekološkom obrazovanju predškolske i školske dece i studenata.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije