SMEĆEM OTERALI POVRTARE: Tik uz Južnu Moravu, nalazi se jedna od najvećih divljih deponija građevinskog šuta

D. ALIHODžIĆ

16. 04. 2021. u 15:29

NAJMANjE godinu dana potrebno je da se očisti deponija nadomak sela Gornje Međurovo kod Niša, tik uz Južnu Moravu, gde se protekle dve decenije gomilalo smeće, uglavnom građevinski otpad.

СМЕЋЕМ ОТЕРАЛИ ПОВРТАРЕ: Тик уз Јужну Мораву, налази се једна од највећих дивљих депонија грађевинског шута

Foto: Arhiva

Nesavesni građani i građevinske firme godinama tu nelegalno odlažu otpad posle zidanja ili renoviranja kuća i stanova. Svega se tu može naći jer novi otpad još nije stigla da pokrije trava. Stari nameštaj, ostaci stiropora, keramičke pločice, sanitarije, plastične kante, tepisi, zavese, igračke...

Meštani Gornjeg Međurova kažu da su nemoćni da se izbore sa svima koji bacaju smeće i zagađuju ne samo zemljište pored reke već i njihove njive.

 - I te njive što smo imali više ne obrađujemo. Šteta jer je Morava blizu i nekada se ovde gajilo kvalitetno povrće. Ali, poslednjih 20 godina nema nam života - kaže nam deda Toma.

Niko sa sigurnošću ne može tvrditi kada je počelo gomilanje smeća na ovoj lokaciji, samo sedam kilometara od Niša u Gradskoj opštini Palilula, ali veruje se da je sve počelo posle NATO agresije 1999, kada je u Nišu posle bombardovanja bilo porušenih zgrada i kuća. Nije se znalo kuda sa tim otpadom zbog straha od radioaktivnosti, pa je prećutno dozvoljeno da se gomila pored reke. Danas je Južna Morava na tom delu zaklonjena nepravilnim "brdašcima" koja su već delimično obrasla travom. Upravo ispod njih krije se "blago" koje nadležni nameravaju da iskoriste.

 - Sav ovaj otpad, a procenjuje se da ima više od 100 kubika, može ponovo imati upotrebnu vrednost. Iako rešavanje ovakvih deponija nije u nadležnosti lokalne samouprave, učinili smo prve korake da se ona sanira - kaže Bratislav Vučković, predsednika GO Palilula.

Vučković kaže da su najpre zabranili dalje bacanje smeća na divljoj deponiji u Gornjem Međurovu i postavili punkt na samom ulazu gde dežura komunalna policija.

 - Sledi nam proces sanacije, raščišćavanja i rekultivacije ove deponije u saradnji sa komunalnim preduzećem "Medijana". Ipak, potrebna su velika ulaganja tako da planiramo da novac obezbedimo putem projekata - navodi Vučković, koji je kao dugogodišnji direktor "Medijane" upoznat sa komunalnim problemima u gradu i okolini.

On kaže da je neshvatljivo da nesavesni pojedinci i građevinske firme dovoze otpad na ovu divlju deponiju kada im je gradska deponija bliža i odlaganje se ne naplaćuje osim u nekim slučajevima i to kada je reč o građevinskim preduzećima.

 - Na gradskoj deponiji građani ne plaćaju odlaganje otpada. Firme pak ne mogu odlagati velike komade betona ili asfalta već on mora biti usitnjen jer armatura u betonu može da ošteti gume kamiona koji uređuju deponiju. Građevinskim firmama to, međutim, nije trošak jer one ukalkulišu i cenu odlaganja otpada. Ali, umesto da to urade propisno i bezbedno, oni jednostavno sav građevinski otpad odvezu u Međurovo - objašnjava Vučković.

Po rečima Slobodana Pavlovića, šefa Komunalne inspekcije, i Vojkana Tričkovića, komunalnog inspektora, pročulo se da komunalna policija već 14 dana dežura u Gornjem Međurovu, pa nije bilo nijednog zagađivača.

MOŽE DA BUDE SPORTSKA OAZA

DOBRA vest je da se otpad sa ove divlje deponije može lako iskoristiti za nasipanje atarskih puteva. Volja u lokalnoj samoupravi da se to realizuje postoji jer bi taj prostor pored Južne Morave mogao da zablista za razne sportske aktivnosti, čak i za golf terene. Preduzimljivi Slovenci su na nekadašnjoj deponiji Trnovo u blizini Ljubljane napravili golf terene koji se prostiru na 20 hektara, a investicija ih je koštala 1,7 miliona evra - kaže Bratislav Vučković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti