BLAGOSLOV UVRŠTEN U ZAKON: Javna rasprava o dva prosvetna propisa traje do 17. aprila

Lj. B.

07. 04. 2021. u 21:43

NEZAVISNOST Nacionalnog akreditacinog tela kako bi se ono vratilo u evropsku asocijaju ENQA i regulisanje odnosa između Univerziteta u Beogradu i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u delu koji se odnosi na blagoslov studentima i zaposlenima na ovom fakultetu ciljevi su izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju.

БЛАГОСЛОВ УВРШТЕН У ЗАКОН: Јавна расправа о два просветна прописа траје до 17. априла

Arhiva

Ovo je u sredu rekao ministar prosvete Branko Ružić na javnoj raspravi o ovom zakonu i o Zakonu o studentskom organizovanju, koja traje do 17. aprila.

Detalje izmena iznela je državna sekretarka Marijana Dukić Mijatović koja je naglasila da se izmenama propisa koje se odnose na NAT obezbeđuje potpuna nezavisnost i transparentnost u radu ovog tela.

- Kada je reč o izmenama članova zakona koji propisuju blagoslov na Bogoslovsko pravoslavnom fakultetu, rukovodili smo se praksom u državama poput Nemačke, Francuske, Italije i Hrvatske, gde crkva ima uticaj na izbor nastavnog osoblja na bogoslovskim državnim fakultetima, odnosno biskup daje dozvolu da neko može biti profesor - rekla je ona.

Pojasnila je da je u Grčkoj, na čiju se praksu pozivaju kritičari ovog predloga, reč o Teološkom fakultetu na kome postoje različite studije uključujući i islamske, pa zbog toga nema blagoslova. U Rusiji, sve se odvija uz blagoslov crkve.

Rektorka UB Ivanka Popović rekla je da izmenama nije predviđeno pravo zaposlenih na žalbeni postupak i založila se da se uvede drugostepenost i pravo na žalbu kako se ne bi ugrozila autonomija univrziteta. Ona, takođe, smatra da nije neophodno da svi nastavnici na ovom fakultetu dobijaju blagoslov za rad, naročito ne oni koji se ne bave teološkim predmetima.

Inače, izmenama zakona predviđeno je i da se studentima koji studije nisu završili u školskoj 2019/20. produži rok za još godinu dana. Zakonom o studentskom organizovanju predviđeno je osnivanje dve studentske konferencije - univerziteta i strukovnih akademija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade