SEKU DRVEĆE NA BIVŠEM SLOBINOM PLACU: Skriveno od javnosti, počeli radovi na nekadašnjoj parceli porodice Milošević na Dedinju

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

08. 04. 2021. u 08:00

VILA u Užičkoj 34, koju je pred NATO bombardovanje, u martu 1999. godine, dobio na korišćenje bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević, a kasnije mu je država sudski oduzela, ove nedelje ponovo se našla u žiži javnosti. Povod je bila seča stabala na 79 ari i 38 kvadrata državnog zemljišta.

СЕКУ ДРВЕЋЕ НА БИВШЕМ СЛОБИНОМ ПЛАЦУ: Скривено од јавности, почели радови на некадашњој парцели породице Милошевић на Дедињу

Nepoznato zbog čega menjaju izgled dvorišta

Javnost je uzburkala Mreža za restituciju u Srbiji, koja je uputila pitanje nadležnim državnim organima, kao i Gradskom zelenilu, ko je 6. aprila dovezao mehanizaciju i posekao drveće.

Jer, kako je za "Novosti" potvrđeno u Gradskom zelenilu, oni to nisu učinili pošto, kako kažu, u tom kraju održavaju "samo ulični travnjak, budući da su sve vile privatne".

Mreža je takođe uputila dopis - urgenciju Upravnom sudu radi donošenja odluke po tužbi protiv Vlade da se, posle 22 godine, omogući uvid u spise Komisije za stambena pitanja Vlade Srbije od 17. marta 1999. Tada je, naime, dodeljena državna vila i plac u Užičkoj porodici Milošević, koje su oni posle i otkupili za 5.000 ondašnjih maraka. Najveća vrednost ove nekretnine je u velični i izuzetnoj lokaciji parcele. Ideja familije bivšeg predsednika bila je da spoje ovaj komad zemlje sa susednim, u Tolstojevoj 33, i tako oforme basnoslovno vredan kompleks.

Sud je kasnije, posle sedmogodišnjeg spora, poništio odluke Komisije za stambena pitanja, kao i više ugovora o zakupu i otkupu stanova u toj kući. Utvrđeno je da su članovi porodice Milošević kuću stekli suprotno Zakonu o stanovanju, pošto je bivši predsednik države već imao jedan otkupljeni stan, upravo u Tolstojevoj 33. Takođe, on je u to vreme bio funkcioner SRJ, a ne Srbije, pa nije ni spadao u krug lica koja su imala pravo na otkup.

Nepoznato zbog čega menjaju izgled dvorišta

Na ovu odluku naslednici Slobodana Miloševića su se žalili i postupke izgubili. Uprkos tome, Mirjana i Marija Milošević su se do pre dve i po godine vodile u katastru kao korisnici tog placa. Danas se kao vlasnik placa vodi država, ali korisnik nije upisan.

- Nezakonit otkup državne vile na Dedinju 1999. poslužio je za kasnije spajanje nekoliko parcela i pokušaj otimanja državnog građevinskog zemljišta od skoro 80 ari - kaže Dragan Đokić, predsednik Mreže za restituciju za Beograd.

U Mreži još navode da su poznati bivši vlasnici za dva dela od te ogromne, spojene parcele. Jedan deo potražuju naslednici Selimira Antonijevića, dok je drugi deo oduzet u Holokaustu stradalim ćerkama Gece Kona, Elviri Bah i Hercog Melvini.

Kako "Novosti" saznaju, ovi postupci pred Agencijom za restituciju nisu završeni. Naime, Antonijevićevi naslednici su pokrenuli postupak da se poništi rešenje kojim su spojena dva placa - jedan prazan, koji je pripadao njihovoj porodici, i drugi, na kom je posle rata sazidana državna kuća. Ukoliko dobiju spor, ima šanse da im prazan plac bude vraćen u naturi, u suprotnom mogu samo da budu obeštećeni.

PEKOVIĆ PRVI KOMŠIJA

NA sporan plac u Užičkoj 34 naslanja se parcela Tolstojeve kućnog broja 33, koju je od porodice Milošević pre pet godina, navodno za oko dva miliona evra, otkupio košarkaš Nikola Peković. Kako su mediji nedavno objavili, košarkaš je tek 5. marta ove godine prebacio prvu ratu isplate kupoprodajne cene potomcima nekadašnjeg predsednika - Marku i Mariji Milošević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju