I NEMAČKI MEDIJI NAZIVAJU NAŠU ZEMLJU RAJEM: Nižu se hvalospevi na račun vakcinacije u Srbiji

Novosti onlajn

07. 04. 2021. u 18:06

ŠTAMPA na nemačkom jeziku nastavlja sa hvalospevima na račun vakcinacije u Srbiji.

И НЕМАЧКИ МЕДИЈИ НАЗИВАЈУ НАШУ ЗЕМЉУ РАЈЕМ: Нижу се хвалоспеви на рачун вакцинације у Србији

Foto: M.Anđela

Skoro sa nevericom se dočekuje to što se u Srbiji mogu vakcinisati i turisti.

Švajcarski tabloid Blik piše da je Srbija sve popularnija destinacija za „vakcinalni turizam“. „Poneka doza im pretekne u ovom maratonu sa vakcinacijom. Dragocene flašice niko ne želi da baci. Zato je Srbija otvorila granica za strane, pogotovo sa Balkana.“

- To je znak solidarnosti. Ali u Srbiji vakcinišemo i Švajcarce. Mogu da se prijave - rekao je ambasador Goran Bradić za Blik.

Bečki Viner cajtung piše:

- Na stolu su četiri  cepiva: Fajzer, AstraZeneka, Sinofarm i Sputnjik. Biraj, kažu. Da li je ovo raj? Jeste, za one koji hoće da se vakcinišu. Srbija je trenutno zemlja u kojoj teku med i mleko farmacije. Tamo, kažu oni koji su probali, ne samo da možeš odmah da se vakcinišeš, nego možeš i da biraš cepivo. Svejedno koliko imaš godina i da li si u prioritetnoj grupi.

List navodi da, osim srpske zajednice, i dalje slabo koji Austrijanac ide do Srbije da se vakciniše. „Ali drukčije je u Italiji“, navodi list.

- Nebrojeni Italijani su se preko portala srpskog konzulata u Milanu i ambasade u Rimu prijavili za vakcinaciju, prenose italijanski mediji.

I to iako do 30. aprila nema direktnih letova pa Italijani moraju da lete preko Beča ili sednu u automobile da bi došli do Srbije.

U tekstu se navodi da je Srbija do sada pribavila oko 3,5 miliona doza vakcine, od čega 2,5 miliona otpada na kineski Sinofarm. Oko 26 odsto punoletnih građana u Srbiji dobilo je barem jednu dozu.

- Cepivo Sinofarma i Sputnjika nosi dašak budućeg geopolitičkog uticaja zemalja proizvodnje. Srbiji, koja ima tek status kandidata za EU, to je svejedno. Zahvaljujući višku vakcina, vakciniše se ko god hoće - dodaje Viner cajtung.

O sličnoj temi piše i drugi bečki list, Standard.

- Kako da smo usred Hladnog rata: na Balkanu se pandemija od početka posmatra kao geopolitička borba. Prozapadno orijentisane države prose pomoć u Briselu i demonstrativno odbijaju kinesku ili rusku pomoć, kako bi pokazale lojalnost - navodi se u tekstu.

- U Srbiji i proruskom delu Bosne Republici Srpskoj cepivo ne samo da uzimaju sa svih strana, već bivaju upregnuti u propagandu Moskve ili Pekinga - navodi list, citirajući pohvale srpskih zvaničnika na račun kineske vakcine.

Dodaje se da su zemlje poput Severne Makedonije ili Crne Gore odustale od uzaludnog čekanja na pomoć EU i sada daju bilo koje vakcine koje mogu da dobiju.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati