PUTUJETE U VREME PANDEMIJE? Darija Kisić Tepavčević savetuje čega treba da se pridržavamo

Novosti online

02. 04. 2021. u 17:49

PUTOVALI ili ne, najvažnije je da se pridržavate opštih mera prevencije, poručila je danas ministarka za rad, socijalna i boračka pitanja Darija Kisić-Tepavčević.

ПУТУЈЕТЕ У ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ? Дарија Кисић Тепавчевић саветује чега треба да се придржавамо

Turisti koji se vraćaju iz Hrvatske u Italiju moraju na testiranje / Foto Tanjug-AP

Ona je,tako odgovorila na pitanje šta je preporuka Kriznog štaba, da li da se putuje ili ne, uz komentar da je teško dati konkretan odgovor.

- Putovali ili ne svodi se na isto a to je da treba da se pridržavate opštih mera prevencije - da sprečavate odlazak u zatvoren prostor, da se duže zadržavate u zatvorenom prostoru, poštujete mere higijene, distance. Sam prelazak granice nije poseban faktor rizika ako se pridržavate svih preventivnih mera - objasnila je ona.

Ovo, kaže, traje više od godinu dana, i postoji potreba za različite aktivnosti privatnog i poslovnog karaktera, a, dodaje, gde god se nalazimo moramo da poštujemo osnovne principe sprečavanja zaraze.

- To je univerzalno pravilo koje moramo da primenimo na sve segmente života - podvukla je ona.

Kisić-Tepavčević je aplovala na građane koji se nisu vakcinisali da iskoriste dobrobit dostupnosti vakcina.

Podsetila je da je putovanje sa dve doze vakcina moguće u više zemalja, i da će se to dalje širiti, ali skreće pažnju da putovanje ne treba da bude razlog što bi se neko vakcinisao, već da to treba biti smatrano instrumentom borbe protiv korone.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)