DOKTORKA KISIĆ UPOZORAVA: Lepo vreme nas neće sačuvati od korone!

Tanjug

26. 03. 2021. u 15:35

EPIDEMIOLOG i član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je da broj novozaraženih virusom korona u Srbiji stagnira, ali da je i dalje na visokom nivou, i upozorila da toplije vreme i boravak napolju, takođe, nose rizik od prenošenja infekcije.

ДОКТОРКА КИСИЋ УПОЗОРАВА: Лепо време нас неће сачувати од короне!

Foto: Printscreen

Kisić je ponovo apelovala na građane da se vakcinišu dodajući da vakcine ne mogu da učine "čudo" ukoliko se ne poštuju sve mere prevencije.

Na pitanje o eventualnom popuštanju mera sledeće sedmice, o čemu je izrazila nadu premijerka Ana Brnabić, Kisić kaže za Tanjug da bismo sve aktivnosti mogli da sprovodimo ukoliko se svako ponaša odgovorno i u skladu sa propisanim merama.

- Dolazi lepo vreme, što nam ide u prilog, ali nas je virus prošle godine demantovao i pokazao da može da opstane i da se širi i u takvim uslovima. Uželeli smo se boravka u baštama, ali ni takvo ponašanje nije bez potpunog rizika - rekla je ministarka Kisić.

Ako se na dnevnom redu ponovo nađe predlog da se ponovo dozvoli rad ugostiteljskih objekata, Kisić kaže da Krizni štab uvek razmatra najoptimalnije mere u određenom trenutku, ali da zdravlje mora da prevagne.

Poručila je građanima da se strpe još malo kako bismo zaustavili epidemiju.

A to možemo, jer su nam dostupne vakcine, dodaje Kisić.

- Vakcine ne mogu da učine čudo, ukoliko mi svojim ponašanjem ne pomognemo da se spreči širenje virusa. To je suština bez obzira da li će mere biti ublažene ili pooštrene - navela je ona.

Komentarišući predloge da se popuste mere za revakcinisane protiv virusa korona, Kisić kaže da pojedine zemlje to uvode, kao što je Izrael koji prednjači po broju vakcinisanih i revakcinisanih.

Da bi se takva mera uvela, a izbegla diskriminacija, Kisić kaže da je neophodno da vakcina bude dostupna i ponuđena svima.

- Ukoliko neko odbija imunizaciju u uslovima kada mu je vakcina dostupna, onda bi postojao osnov za uvođenje takve mere. Na primeru Izraela vidimo da je moguće, ali videćemo kako će se to dešavati u svetu. Sada ne treba da razmišljamo o izlascima na određena mesta, već da sprečimo da se virus umnožava - poručila je Kisić.

Napominje da to što dnevno imamo više od 5.000 novoobolelih nije ohrabrujuće, ali je opet bolje nego da broj raste, s obzirom da je sada dominantan britanski soj virusa koji se brže i lakše širi.

Upozorila je da mladi donose virus u porodicu i da je često reč o asimptomatskim slučcajevima, tako da oni nisu svesni da šire za mnoge smrtonosan virus.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024