"BLICKRIG" PROTIV CRKVE I TRADICIJE: U nadležnom ministarstvu, uprkos zamerkama, priveden kraju rad na kontroverznim zakonima

R. Dr. - V. C. S.

31. 03. 2021. u 11:00

PAKET od tri kontroverzna propisa - zakona o istopolnim zajednicama, rodnoj ravnopravnosti i zabrani diskriminacije - na korak su do slanja u Narodnu skupštinu, iako su se na meti mnogobrojnih kritika našla ne samo predložena rešenja, nego i višestruko kršenje zakonske procedure.

БЛИЦКРИГ ПРОТИВ ЦРКВЕ И ТРАДИЦИЈЕ: У надлежном министарству, упркос замеркама, приведен крају рад на контроверзним законима

Arhiva

Pisanje ovih propisa od početka je pratio niz pravnih propusta, nedoslednosti, kontradiktornih normi i neodrživih rešenja. Nadležno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kako tvrdi više stručnjaka angažovanih na ovom državnom projektu, nametnulo je nedopustivi duh isključivosti i odbacivanja svake kritike predloženih zakona.

Sve to dovelo je do apsurdne situacije da ni članovi radnih grupa za pisanje ovih akata danas nisu sasvim sigurni kako izgledaju završne verzije ovih zakona. Bez obzira na to, proces usvajanja ovih zakona nije zaustavljen. Nacrt zakona o zabrani diskriminacije, kako saznaju "Novosti", poslat je u ponedeljak na ekspertizu stručnjacima Saveta Evrope. Prema našim informacijama, u SE bi tokom ove nedelje trebalo da ode i Nacrt zakona o istopolnim zajednicama.

Ovakav manir donošenja propisa koji proizvode dalekosežne posledice, a koje nadležno ministarstvo ocenjuje kao "ljudskopravaške" i apsolutno prioritetne, čini ih oktroisanim, što je protivno svakoj demokratskoj proceduri.

Sa ovom argumentacijom javno im se suprotstavlja više stotina potpisnika apela kojim se traži njihovo povlačenje iz procedure, ali i pojedini eksperti pozvani da rade na njihovom pisanju.

Ministarki Gordani Čomić otvoreno zameraju da je blanko odbila više desetina amandmana koji bi unapredili zakonske tekstove. Na sto radne grupe tako se nisu ni pojavile primedbe koje je uputila Srpska pravoslavna crkva. U Nacrt zakona o zabrani diskriminacije, nasuprot tome, volšebno se ušetao član 18, koji predviđa zabranu crkvenih velikodostojnika da iznose stavove u javnosti o pitanjima kao što su istopolne zajednice, prava gej populacije i sličnim. Ovaj paragraf ne samo što je demokratskom društvu neprihvatljiv i protivustavan, nego čak i nije bio uvršten u tekst koji je Vlada stavila na javnu raspravu.

Donošenje ovih propisa, uz to, najavljeno je preko noći i bez ikakve prethodne društvene rasprave. Na ovu činjenicu ukazuje Miša Đurković iz Instituta za evropske studije, koji naglašava nameru Ministarstva da po faktički hitnom postupku donese paket izuzetno kontroverznih zakona.

- Brzina kojom je gospođa Čomić rešila da nas modernizuje je zapanjujuća. Ona je na čelu resora za, između ostalog, društveni dijalog, koje je javnu raspravu ograničilo na svega dve nedelje. Vrlo je jasna namera da se sprovede "blickrig" i državi Srbiji na silu, pod okriljem kovid-krize, nametnu izuzetno opasni, revolucionarni i pre svega jasno protivustavni zakoni - ističe Đurković u autorskom tekstu pod naslovom "Čomićkina pravila".

U brzini i isključivosti u pisanju zakona koji regulišu istopolne zajednice i različite oblike diskriminacije, sociolog Ljubiša Despotović vidi brutalno i bezrezervno ispunjavanje briselske agende.

- Nema mesta čuđenju. Nameću nam novi sistem vrednosti, bez kog su norme i sankcije bilo kog zakona - besmislene. To je najveća opasnost ovih zakona, jer se njima razara patrijarhalni sistem vrednosti na kom naše društvo počiva hiljadu godina. Naša vlast, ako bira bezalternativni put ka EU, te zadatke mora da izvrši. Otud brzina, žurba i propusti, koji su i po briselskim standardima nedopustivi.

ODBAČEN I REFERENDUM

POD okriljem Srpske pravoslavne crkve rođena je i inicijativa da se kontroverzni zakon koji reguliše istopolne zajednice iznese na narodno izjašnjavanje. Ideja o referendumu, međutim, nije razmatrana, kao ni sve ostale primedbe i sugestije poslate iz Patrijaršije. Ideja o izjašnjavanju naroda o zakonskom regulisanju gej brakova ne bi bila nova, budući da su mnoge evropske države ovo pitanje rešile plebiscitom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (12)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas