OSVANUO MURAL POSVEĆEN SRPSKOM HEROJU: Ruski dobrovoljac Albert Andijev ovekovečen u Beogradu, ispisane i njegove čuvene reči (FOTO)

Novosti online

17. 03. 2021. u 15:40

KOD Doma omladine u Beogradu osvanuo je mural posvećen legendarnom ruskom dobrovoljcu snajperisti Albertu Ahsarbekoviču Andijevu, koji je u nedelju 14. marta preminuo od virusa korona.

ОСВАНУО МУРАЛ ПОСВЕЋЕН СРПСКОМ ХЕРОЈУ: Руски добровољац Алберт Андијев овековечен у Београду, исписане и његове чувене речи (ФОТО)

Foto: Novosti

Pored lika srpskog heroja, na zidu je ispisana i njegova čuvena izjava kojom je objasnio da oko nije izgubio, već ga je ostavio na Kosovu i Metohiji.

- Nisam ja izgubio oko, ja sam ga ostavio. Da kad svi drugi razlozi nestanu, imam makar taj razlog da se vratim na sveto Kosovo i Metohiju i potražim to oko.

Foto: Novosti

Andijev, koji je rođen u Južnoj Osetiji, 1999. godine je prešao hiljade kilometara da bi branio našu zemlju tokom NATO bombardovanja.

Po dolasku na Kosovo Andijev je raspoređen kao snajperista u 549. motorizovanu brigadu koja je branila samu državnu granicu prema Albaniji i Makedoniji u dužini od 150 kilometara.

U akciji protiv terorista kod Suve Reke pogođen je u oko, nakon čega je snajper prebacio na drugo rame i jezikom obrisao nišan od krvi. Nastavio je da se bori sve dok se nije onesvestio.

Posle rata je ostao da živi u Srbiji, oženio se i dobio sina. Biće sahranjen u ponedeljak 22. marta na Centralnom groblju u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)