KAKO JE REGISTROVAN PRVI SLUČAJ KORONE U SRBIJI? Doktorka iiz Subotice objašnjava kada su posumnjali na virus Kovid 19

Novosti online

06. 03. 2021. u 16:27

КАКО ЈЕ РЕГИСТРОВАН ПРВИ СЛУЧАЈ КОРОНЕ У СРБИЈИ? Докторка ииз Суботице објашњава када су посумњали на вирус Ковид 19

Foto: Printskrin/RTS

PROŠLO je godinu dana otkako se u našoj zemlji pojavio nulti pacijent zaražen novim sojem korona virusa. U pitanju je Igor Đantar (44) kojem je virus dijagnostikovan u bolnici u Subotici i koji je pobedio bolest. A dr Gordana Krtinić, epidemiolog, pomoćnik direktora Opšte bolnice u Subotici, objašnjava sada kako je otkriven prvi slučaj kovida- 19 u našoj zemlji.

- Za prvi slučaj je bilo interesantno to što on nije ispunjavao kriterijume za pi-si-ar testiranje. Ali, skener pluća kod našeg prvog pacijenta je bio toliko karakterističan, da je i na insistiranje kliničara i na moje insistiranje urađeno pi-si-ar testiranje. Tako smo otkrili prvi slučaj - rekla je za RTS dr Gordana Krtinić.

Istakla je je osoblje u bolnici umorno, "ali da se svi upiru iz petnih žila da i dalje rade kao prvog dana".

A od prvog kovid pacijenta u bolnici je, kako je rekla, lečeno 2.000 pacijenata, urađeno je više od 6.000 skenera pluća i rendgena, više od 17.000 pacijenata je testirano, a skoro 10.000 pregledano u kovid ambulanti.

- Pratimo trend pogoršanja epidemiološke situacije. Ona je u gradu vanredna, mi imamo pogoršanje bolničkih epidemioloških pokazitelja. Broj prijema je dva do tri puta veći nego broj otpusta, on se kreće i do 20 u 24 sata. Trenutno nam 99 pacijenata leži u kovid jedinicama, od toga 10 na respiratoru - poručila je, a glavna medicinska sestra Biljana Kovačev je dodala:

- Teška je situacija, dosta smo umorni, ali se trudimo da pružimo i poslednji atom snage da tim pacijentima pomognemo da se vrate svojim porodicama. Oni dođu i uplašeni. Moj apel je da se ljudi pridržavaju mera, da drže distancu i da dođu na pregled, nije vreme za opuštanje.

Nulti pacijent u Srbiji

- Godinu dana posle zaražavanja osećam se dobro i sada nemam nikakve tegobe. Po izlasku iz bolnice bio sam jako oslabljen i umoran. Za potpunu regeneraciju pluća, zbog jake upale, trebalo je da prođe nekoliko meseci... Susret s opakim virusom krenuo je povišenom temperaturom. Bio sam toliko malaksao da nisam mogao da ustanem iz kreveta. Kako temperatura ni posle tri dana nije spadala, prvih dana marta, na savet dobrog prijatelja dr Marka Martinovića, uradio sam laboratorijske analize i otišao u privatnu ordinaciju gde su ustanovili da imam upalu pluća i propisana mi je terapija antibioticima. Međutim, pošto mi se stanje nije popravljalo, posle dva dana opet sam otišao kod pulmologa. Upala je prešla i na drugo plućno krilo i rezultati analize krvi nisu bili dobri. Lekari su posumnjali da nije reč samo o upali pluća - ispričao je Igor Đantar.

Đantar se petog marta javio u bolnici u Subotici, narednog dana je stigao rezultat testa brisom iz "Torlaka" u Beogradu, a on je 7. marta u veoma lošem stanju prebačen u Klinički centar Vojvodine u Novi Sad gde je nastavljeno njegovo lečenje.

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)